Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  02.08.2018 14:39:00

Darování peněz na charitu – příklad si berte z nízkopříjmových domácností v USA

Máte v plánu začít dávat peníze na charitu v době, kdy budete samo bohatí? Možná už ale bude pozdě. Neplatí totiž, že s rostoucím bohatstvím roste chuť dávat peníze na dobročinné účely. Zároveň mnoho studií potvrzuje, že „bohatí“ lidé jsou méně vnímaví ke svému okolí, ať už jde o „obyčejné“ chodce na ulici či lidi v nouzi.

Dvě na sobě nezávislé studie potvrdily, že lidé s nižšími příjmy a nižšími mírami úspor jsou štědřejší ve věci darování na dobročinné účely.

„ Chudí“ dávají na charitu ABSOLUTNĚ více než bohatí

V roce 2012, s aktualizací v roce 2015, proběhla v USA studie „How America Gives“, která ukázala, že domácnosti s příjmy od 50 000 - 75 000 dolarů ročně dávají na charitu v průměru 7,6 % svých příjmů, zatímco domácnosti s příjmy více než 100 000 dolarů ročně dávají na charitu zhruba 4,2 % svých příjmů. Domácnosti s příjmy více než 200 000 dolarů pak dávají na charitu „pouze“ 2,8 % svých příjmů. I pokud se podíváme na absolutní částky, domácnosti s nízkými příjmy dají na charitu absolutně více peněz než vysoce příjmové domácnosti.

Od „boháčů“ nečekejte, že by se o peníze dělili

Ve druhém testu, sociální psycholog Paul Piff daroval lidem rozděleným do 2 skupin 10 amerických dolarů. V jedné skupině byli účastníci z nízkopříjmových skupin, ve druhé pak lidé z vysoko příjmových skupin obyvatelstva. Účastníci testu měli „úkol“, darovat libovolnou část obdržené částky cizí osobě. V průměru, lidé patřící do nízkopříjmových skupin obyvatel „rozdali“ o 44 % více než lidé s vysoko příjmových skupin.

Samozřejmě, má to svá „ale“

Výsledky testu lze samozřejmě chápat i jinak, než že nízkopříjmové skupiny obyvatel jsou „štědřejší“. Možná, lidé z bohatších vrstev se ke svým penězům chovají zodpovědněji, např. ve věci jejich „rozdávání“. Zároveň, data byla založena na datech amerického daňového úřadu, tj. vycházela z daňových přiznání amerických domácností, která nemusí odrážet skutečnou finanční situaci domácnosti. Zároveň, data byla agregována na úrovni PSČ a vycházela z průměrného příjmu konkrétní oblasti, tj. nebyla počítána na úrovni jednotlivých domácností.

Pokud tedy patříte do skupin lidí, kteří nyní potřebují finanční pomoc ze svého okolí, raději se, pravděpodobně navzdory původnímu plánu, obraťte na ty jedince, kteří mají nižší příjmy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688