Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  02.08.2018 11:56:39

ČSOB Index očekávání firem: Optimismus polevil, zájem o rozšiřování podnikání je na pětiletém minimu

Optimismus malých a středních podnikatelů a firem se zmírnil. ČSOB Index očekávání firem vykázal za druhé čtvrtletí 26,1 bodu, což je nejnižší hodnota od jara 2017. Na pětileté minimum klesl zájem podnikatelů o rozšiřování podnikání. Mírně si naopak polepšil dílčí index plánovaných investic a na velmi solidní úrovni zůstala poptávka. Vyplývá to z pravidelného čtvrtletního průzkumu ČSOB.

„Na náladu podnikatelů, která je stále velice pozitivní, působí kombinace faktorů zahrnující přetrvávající nedostatek kvalifikované pracovní síly, jakožto primární zdroj zpomalování ekonomického růstu. Vliv mají také rostoucí náklady související se zvyšováním cen energií a paliv. Na druhou stranu je třeba poznamenat, že česká ekonomika je ve velmi dobrém stavu a investiční podmínky jsou i nadále příznivé pro inovativní projekty a zavádění automatizace a robotizace,“ uvedl Petr Manda, výkonný ředitel útvaru Firemního bankovnictví ČSOB.

Podíl podnikatelů z řad živnostníků a malých a středních firem, kteří se chystají své podnikání rozšířit, se mezikvartálně snížil o šest procentních bodů na 16 procent. „Obdobně nízký zájem o rozšiřování podnikání jsme měli naposledy v létě 2015, nyní je však hlavní brzdou v dalším rozletu primárně již zmiňovaný nedostatek kvalifikované pracovní síly,“ upozornil Petr Manda. Hned 72 procent dotazovaných neplánuje žádné změny a devět procent podnikatelů uvažuje o omezení, přerušení nebo ukončení podnikání. Další dvě procenta podnikatelů zvažují prodej nebo předání firmy, zbylé jedno procento nemá žádnou představu.

Zvýšení poptávky pro třetí čtvrtletí očekává 60 procent zástupců malých nebo středně velkých firem a živnostníků, což představuje nárůst o tři procentní body oproti předchozímu šetření. Na druhou stranu již 21 procent respondentů předpokládá v poptávce pokles, když v předchozím čtvrtletí to bylo pouze 16 procent.

V případě dílčího indexu investic 51 procent živnostníků a zástupců malých nebo středních firem očekává, že jejich investice v letošním roce budou vyšší než v roce loňském. Opačný vývoj předpokládá 31 procent dotazovaných. „Pozorujeme, že se stále více malých a středních firem krom domácích investic do robotizace a automatizace poohlíží po investicích a obchodních partnerech i v zahraničí. Díky platformě Trade Club jsme jako jediná banka na českém trhu schopni zprostředkovat jim prověřené kontakty ve více než 32 zemích světa,“ komentuje Petr Manda Trade Club, který slouží jako obchodní seznamka i databáze přístupná bezplatně pro všechny klienty ČSOB z řad podnikatelů.

Spokojenost s ekonomickou situací v ČR mezikvartálně vzrostla o tři procentní body na 74 procent, tedy na druhou nejvyšší hodnotu za dobu sledování

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688