Sezóna burčáku je tady: hrozny na něj sbírají vinaři rekordně brzy

Rekordně brzy museli letos začít vinaři se sběrem hroznů. Už teď se tak na jihu Moravy začíná prodávat burčák. Teplé počasí zrání a sklizeň hroznů urychlilo o dva až tři týdny. Ceny burčáku by měly být stejné jako loni, tedy kolem 70 korun za litr.

Klima na jižní Moravě připomíná v posledních týdnech spíš jih Evropy, proto není divu, že je dřív i burčák. Už před týdnem vinaři zjistili, že můžou okamžitě stříhat hrozny, které obvykle bývají v tuto dobu ještě tvrdé.

Počasí tak letos předběhlo zákon, který umožňuje prodávat burčák až od srpna. "V období od 1. srpna do 30. listopadu a navíc toho kalendářního roku, ve kterém byly hrozny révy vinné sklizeny," informoval o pravidlech mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Radoslav Pospíchal.

Mezi prvními burčák nabízí vinař Miloslav Machuča z Valtic na Břeclavsku, který má stánek třeba u silnice I/52 u novomlýnských nádrží. Předloni přitom jiskřivý nápoj prodával asi o dva týdny později.

"Momentálně vyrábím burčák z Irsai Oliver, je to nejranější odrůda tady na Moravě, proto je to také skoré, tak brzo, v půlce srpna," říkal Machuča před dvěma lety.

Cena by měla být stejná jako loni, 70 korun za litr. Pravý burčák musí být z českých hroznů. Kdo nabízí nápoj z těch zahraničních, musí ho označit jako částečně zkvašený hroznový mošt.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy