TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  01.08.2018 11:48:13

Stavba dálnice se zpozdí o dva roky. ŘSD použilo špatný formulář

Stavba dálnice D35 se znovu odkládá. Tentokrát kvůli banální chybě Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), na základě které antimonopolní úřad zrušil celé výběrové řízení. Silničáři použili špatný formulář, opravu pak jen červeně podtrhli a dostatečně na ni neupozornili.

Úsek dálnice D35 mezi Opatovicemi a Časy se měl začít stavět už loni. Místo toho se výstavba 13kilometrového úseku zahájí nejdříve v roce 2019. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) s posledním červencem definitivně zrušil soutěž na stavbu, informoval portál Zdopravy.cz.

Za dvouleté zpoždění může ŘSD, které podle antimonopolního úřadu použilo při vypsání zakázky špatný formulář. Během výběrového řízení ho silničáři opravili, dostatečně na změnu ale neupozornili soutěžící.

"Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky a dosud nedošlo k uzavření smlouvy," uvedl ÚOHS v rozhodnutí. Zároveň se podivil nad tím, proč silničáři postupovali zrovna tímto způsobem. "Vzbuzuje pochybnosti o pravých důvodech jeho jednání," píše ÚOHS.

ŘSD změnu označilo pouze červeným písmem, což podle šéfa ÚOHS mohlo být matoucí. "Lze si představit situaci, kdy uchazeč si dodatečné informace bez předchozího bližšího seznámení na profilu zadavatele rovnou vytiskne černobíle a následně se seznámí s jejich obsahem. Tudíž červeně provedená změna by nemusela být pro uchazeče patrná," řekl Petr Rafaj.

ÚOHS se chybami v tendru zabýval na základě stížnosti firmy Porr z ledna 2018, která z něj byla vyloučena právě proto, že použila starý formulář. V březnu se k ní přadalo ještě italsko-turecké sdružení Astaldi a IC Ictas Insaat Sanay ve Ticaret.

ŘSD by chtělo nový tendr vypsat ještě do konce léta. "Naší snahou je stavbu zahájit v první polovině roku 2019, ale samozřejmě bude záležet na průběhu výběrového řízení. Předpokládanou změnou je zkrácení doby výstavby, aby mohl být úsek Opatovice nad LabemČasy zprovozněn současně s úsekem ČasyOstrov," citoval portál mluvčího Jana Studeckého. Zároveň se chce ŘSD obrátit na soud.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688