Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
31.07.2018 18:00:11

Ochlazení nepřijde, horké počasí nepoleví

 

Vysoké teploty, extrémní sucho, vyprahlá krajina. Takovým scénářům se nevyhneme ve druhé polovině letošního léta. Změna a ochlazení zatím na modelech nejsou. Rozložení tlakových útvarů nad Evropou a vychýlené tryskové proudění daleko na sever otevřely dálnici velmi teplého proudění do střední Evropy. Když už to vypadalo, že čtvrtek přinese studenou frontu, tak nyní se očekává její rozpad nad Čechami a prakticky žádné ochlazení. Otáčky, které nabírá sucho a nedostatek spodních vod, začínají být vysoké. A jakákoliv opatření žádná. Českou krajinu čeká velký problém. Zaprší zřejmě jen ve čtvrtek a jen v Čechách. Jinak se musíme spokojit s výjimečnými bouřkami z tepla na minimální ploše republiky.

Ve středu bude skoro jasno, polojasno, jen ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 31 až 36°C. Ve čtvrtek bude skoro jasno, polojasno, od západu oblačno, místy přeháňky a bouřky, ojediněle silné. Na Moravu se jich zřejmě už moc nedostane. Teploty 31 až 36°C. V pátek bude skoro jasno, polojasno, jen ojediněle přeháňky nebo bouřky. Původně jsme měli těšit na ochlazení, jenže ouha, denní maxima opět vyletí vysoko na 29 až 33°C. Modely byly zvyklé, že čas od času konečně studená fronta do střední Evropy dorazí. Jenže tomu se už tak nějak neděje.

A podobné počasí čekejte i o víkendu. Skoro jasno, polojasno, spíše ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 28 až 32°C. Polabí a jižní Moravu zřejmě čeká až 34°C. Na mnoha místech republiky nespadne za následující týden ani kapka při velmi vysokých teplotách. Objevila se informace, že stabilní rozložení tlakových útvarů nad Evropou může tento trend počasí udržet i po celý srpen . Klima se mění, takhle suché počasí v létě je typické spíše pro Středomoří nebo kontinentální východ. A Česko se bohužel na změnu nijak nepřipravuje.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty