Michal Dvořák (TradeCentrum)
Okénko investora  |  31.07.2018 13:33:09

Japonsko pracuje dále na inflaci

Japonská centrální banka (Bank of Japan - BoJ) v úterý přijala opatření, aby byl její program masivního stimulačního uvolňování pružnější a rozhodla se pokračovat ve svém krátkodobém cíli udržet úrokové sazby na úrovni mínus 0,1 procenta. BoJ se zavázala, že bude vést výnosy desetiletých státních dluhopisů kolem 0 procent (framework +0,1/-0,1) poměrem sedm ku dvěma hlasům. Pár USD/JPY se obchodoval o 0,2 % silnější na 111,20, až dosáhl maxima 111,45, což je nejvyšší hodnota od 24. července. Rozhodnutí BoJ i výroky na následné tiskové konferenci v zásadě potvrdily očekávání trhu.

Cílem Bank of Japan zůstává dvouprocentní inflace a její dosažení je vnímáno jako silně realistické. Očekávání, že faktory, které zpomalily dosažení inflačního cíle, budou „rozptýleny“. Člen měnového výboru Kataoka ovšem zpochybnil výhled BoJ a poznamenal, že ceny nemají dynamiku, aby dosáhly stanoveného cíle 2% inflace. Korekce výnosů bondů je ve dvou rámcích +0,10 a -0,10 %.

Poté, co byl americkým prezidentem zvolen Donald Trump, oslabil japonský jen o více než 11 procent. Nedávno se na trhu objevily zprávy o tom, že po snížení ceny dluhopisů v prosinci 2017 a zvláštních dražbách v červenci 2018, by centrální banka začala snižovat v roce 2019 svou QE. Guvernér Kuroda však prohlásil, že BoJ bude pokračovat v uvolňování, dokud inflační cíl 2 % nebude dosažen. To potvrdilo i dnešní zasedání.

Shrnutí měnové politiky japonské centrální banky:

• Poslední významná akce Bank of Japan byla v roce 2016, kdy neočekávaně snížila sazby na -0,1 % a od té doby se snaží uplatňovat stupňovitý systém sazeb.
• Usiluje také o uvolňování peněz prostřednictvím nákupu aktiv (vládní dluhopisy, ETF, REIT) od roku 2012 a v říjnu 2014 zvýšila tempo nákupu na 80 bilionů JPY ročně.
• V prosinci 2015 BoJ oznámila, že dodatečně zakoupí 300 miliard akcií a prodlouží dobu trvání dluhopisového portfolia na 10-12 let.
• Tato obrovská míra nákupu posunula rozvahu centrální banky na rekordní úroveň, což je hlavní problém na dluhopisovém trhu GoJ (Government of Japan).
• Centrální japonská banka zavedla v září 2016 kontrolu výnosové křivky, která v podstatě říká, že banka bude kontrolovat krátkodobé sazby prostřednictvím úrokových sazeb a dlouhodobé sazby prostřednictvím kontroly desetiletého výnosu, který je řízen prostřednictvím nákupu a zpětného nákupu dluhopisů. Cílený výnos desetiletého dluhopisu je nyní téměř nulový.
• Nedávno byla BoJ velmi aktivní na trhu státních dluhopisů a bránila YCC pomocí zvláštních aukcí.

Michal Dvořák

Je hlavním analytikem společnosti Tradecentrum. Od roku 2013 je rovněž výkonným ředitelem EFEKTA finance SE se specializací na Corporate finance a Supply Chain Management a Credit insurance. Od roku 2017 se podílí na tvorbě algoritmů pro vysokofrekvenční obchodování. Dříve pracoval v řízení rizik KUREG Úvěrové pojišťovny, ve Factoringu České spořitelny a v Leader Investments, kde byl dealerem na devizovém trhu.




Tradecentrum

Je licencovaným obchodníkem, který poskytuje investiční poradenství v řadě zemí světa a poskytuje globální přístup na trhy. Klienti mají možnost obchodovat širokou škálu finančních instrumentů.

To, co je dělá výjimečnými, je především profesionální a individuální přístup ke klientům, kteří jsou naší prioritou a nedílnou součástí naší společnosti.

TradeCentrum je registrovaná obchodní značka Goldenburg Group Limited, což je kyperská investiční firma (CIF) pod dohledem a regulací Kyperskou komisí pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF Licencí číslo 242/14.

Více informací na: tradecentrum.com

07.08. 07:37  japonsko inflace (mirek)
03.08. 11:24  inflace (JardaS)
02.08. 18:25  japonci (vlastimil)


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688