Šelmy, které utekly v Bioparku Štít se tísní na pár metrech a náprava je v nedohlednu...

TNBiz, 31.7.2018

Šelmy, které před dvěma týdny utekly z přepravního vozu v Bioparku Štít na Královéhradecku, jsou podle veterinářů už tři měsíce chované v nevyhovujících podmínkách. Majitel je ale nikam přesouvat nechce, protože očekává, že po vydání přepravních dokladů ihned vycestují do turecké zoo. Zvířata úřady zabavit nemohou - v Česku totiž neexistuje zařízení, do kterého by se dala umístit.

Ve volné přírodě nachodí denně mnoho kilometrů, dokážou přeplavat i široké řeky, ale na východě Čech se tři šelmy musejí tísnit ve zvířecí garsonce. To nejsou dobré podmínky pro chov, říkají veterináři.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Majera dostane majitel bioparku závazný pokyn, aby podmínky šelem zlepšil. "Samozřejmě, že tady trpí, ale ne naši vinou," přiznává vedoucí Bioparku Štít Antonín Hnízdil.

Majitel čeká na vývozní povolení do turecké zoo. Jenže do té doby by měl zvířatům podle veterinářů zajistit výběh alespoň 65 metrů čtverečních. Od dubna byly z přepravního vozu venku jen jednou, jenže kvůli tomu byly v obci nevídané manévry.

Majitel je prý přivezl z berlínského cirkusu a zachránil je tak před utracením. Jenže i to podle úřadů udělal v rozporu s pravidly. Za to, že dovoz nebyl řádně nahlášený, dostal podle Majera pokutu 30 tisíc korun.

Za jejich stávající zvířecí příbytek může majiteli hrozit mnoha set tisícová pokuta. Šelem se zoologické zahrady ujmout nechtějí. "Prostě nemají kapacitu. Tato zvířata často nemají jasný původ, nelze je zařadit do těch chovatelských programů," vysvětluje šéf královédvorské ZOO Přemysl Rabas.

Není možné je ani zabavit - není je totiž kam umístit. Pro velké šelmy není záchytné zařízení. V prohlášení Ministerstva zemědělství z minulého týdne stojí, že by zařízení mohla vzniknout na nevyužitých pozemcích a výdaje na provoz by byly v řádech milionů korun.

Ve Štítu není s vyšetřováním u konce ani policie. Stále není jasné, jestli zvířata někdo pustil, anebo je ošetřovatelé zapomněli zavřít.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy