Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  29.07.2018 10:34:20

Víkendář: Tuhle válku Čína hodlá vyhrát

Američané dříve tvrdili, že „obchodní válku nemůže žádná země nikdy vyhrát“. Podle The American Conservative se ale Čína podle této myšlenky určitě neřídí a řídit nebude. Důvod je prostý: V obchodních válkách vítězové existují a možná nejlépe to ukazuje právě historie Číny. Peking totiž ve snaze posílit svůj domácí politický a ekonomický systém „už celá desetiletí používá predátorské praktiky“. Jeho „útoky na americkou ekonomiku“ jsou přitom podle TAC „metodické a zákeřné“.

Po roce 2002 se Čína začala snažit o to, aby získala technologie ze Západu. Vláda zároveň podporovala státní monopoly, poskytovala štědré dotace a prováděla další kroky, kterými pomáhala domácímu průmyslu. Peking „neustále útočil na zahraniční konkurenci a mimo jiné k tomu používal vysoce diskriminační zákony a nařízení“. Největší obavy by pak měla budit strategie zaměřená na získání duševního vlastnictví.

Peking v neposlední řadě přímo krade, což je podle TAC zřejmé ze závěrů práce komise zabývající se krádeží amerického duševního vlastnictví (Commission on the Theft of American Intellectual Property). Ta odhaduje, že Spojené státy tímto způsobem ročně ztratí 225 – 600 miliard dolarů a týká se to například pirátského softwaru či krádeží obchodních tajemství. Podobné jednání je přitom „existenční hrozbou pro celou americkou ekonomiku, která závisí na inovacích“. Pokud totiž nebude schopna převádět své inovace do komerční praxe, nemá budoucnost.

TAC tedy schvaluje kroky Trumpovy vlády, které uvalují cla na čínské dovozy. Podle některých názorů ale nejsou dostačující a Spojené státy by měly zakázat čínské investice do amerických firem s významnými aktivy v oblasti duševního vlastnictví či know-how. I podle TAC je tento zákaz „zoufale třeba“, protože Peking nakupuje americké společnosti rychlým tempem a využívá k tomu i financování nových startupů ze Silicon Valley. Měla by tak skončit dlouhá doba, kdy se americké vlády domnívaly, že otevřenost a vstřícnost vůči Číně povede ke stejnému postoji z její strany. Jenže Čína je „bezohledně pragmatická“ a zjistila, že jestliže bude podvádět, nečeká ji žádný trest.

Podle TAC je nejlepší strategií dlouhodobé ochlazení vztahů s Čínou, které zamezí krádežím inovací, know-how a dalšího duševního vlastnictví. Dojít by podle některých názorů mělo i ke stáhnutí části výrobních vertikál z této země. A také k zákazu financování čínských firem americkým korporátním sektorem v rámci vládního programu „Made in China 2025“. Takový zákaz by například znemožnil Tesle postavit v Číně továrnu na výrobu 500 000 vozů ročně a výzkumné centrum. Zmíněný program totiž zahrnuje i rozvoj výroby elektromobilů.

Zdroj: The American Conservative




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688