Stavba domu: na jeho úklid myslete již při projektování a nezapomeňte na vchodové dveře

Jana Brožková, 27.7.2018
Stavíte dům? Odborníci radí: Na jeho úklid myslete už při projekci a na poslední chvíli nenechávejte ani výběr vstupních dveří.

Velmi nízká cena značí, že nemůže jít o kvalitní, certifikovaný a funkční výrobekVstupní vchodové dveře. Podle čeho vybírat?

Odpovídá odborník na zabezpečení Ivan Pavlíček ze společnosti NEXT

Vybíráte-li vstupní bezpečnostní dveře do domu či bytu, nenechávejte nic náhodě a nespokojte se s první nabídkou, na kterou narazíte. Stejně tak není určitě dobré vybírat jenom podle ceny. Velmi nízká cena značí, že nemůže jít o kvalitní, certifikovaný a funkční výrobek, přemrštěná cena ale zároveň automaticky neznamená, že se jedná o nepřekonatelné řešení. Důležité je, aby dveře byly odolné proti vylomení i proti překonání zámku. Zároveň by měly odpovídat platným normám a měly by mít platné certifikáty vydané českou zkušebnou. A nejen to, důležitou součástí je i certifikovaná montáž, nonstop servis a zámečnická pohotovost. V takovém případě budete mít dobrý pocit a klid, že jste pro svou bezpečnost udělali maximum.

Podle konstrukčního know-how výrobce, kvality použitých materiálů a výrobního procesu je daným bezpečnostním dveřím přiřazena tzv. bezpečnostní třída, která by měla odpovídat minimálně 3. nebo 4. kategorii.

Myslete na uklízení už při projektování domu. Jak si jej co nejvíce ulehčit?

Odpovídá odborník na čistý domov Jiří Najman ze společnosti NEWAG

Prachu a nečistot se jednoduše zbavíte s pomocí centrálního vysavače. Na jeho instalaci je vhodné pamatovat už při samotném projektování domu. Jeho výhodou je nejen snadná manipulace, tichý provoz a dlouhá životnost (vybrané modely až 25let), ale i 100% účinnost filtrace. Viditelnými částmi domácího vysavače jsou odlehčené hadice a vysavačové zásuvky. Centrální vysavačová jednotka je na rozdíl od klasického vysavače umístěná zcela mimo obytné prostory (např. ve sklepě, v garáží nebo technické místnosti), což je výhodné proto, že veškerý provozní hluk se drží mimo domácnost. Zároveň tak nebudete muset přenášet vysavač z místnosti do místnosti a hledat za nábytkem elektrické zásuvky. Jednoduše zasunete lehkou a ohebnou hadici do zástrčky centrálního vysavače a pohodlně z jednoho místa vysajete všechen prach a nečistoty. Veškerý nasávaný vzduch s nečistotami projde hadicí, trubním rozvodem, přes filtr, a pak odchází ven mimo dům. Tím zabráníte zvíření jemných částeček, mezi nimiž jsou prach, alergeny a další nečistoty a jejich opětovnému usazení na nábytku a podlahách.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba