TNBiz (TN.cz)
27.07.2018 09:40:37

Počasí při zatmění měsíce: Na východě bude měsíc zastřený i mraky...

Dnes se můžeme těšit na nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století. Pokud bude hezké počasí, mělo by být vidět po celé České republice. Jak podle meteorologů bude?

Podívejte se také: Odkud bude Měsíc nejlépe vidět? Přehled místZatmění měsíce: Co nás v pátek čeká minutu po minutě?

Pokud jste si mysleli, že v pátek Měsíc z oblohy zcela zmizí, tak jste na omylu. "Měsíc projde prakticky středem zemského stínu, a bude tedy tmavší než při jiných zatměních. Fáze úplného zatmění bude trvat téměř nejdelší možnou dobu 1 hodinu a 43 minut," vysvětlil mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd Pavel Suchan.

Na 27. července také připadá Velká opozice Marsu, kdy se po dvou letech planeta Mars dostane opět blízko Zemi a její kotouček v dalekohledech bude větší a bude tak možné pozorovat lepší detaily na planetě.

"Tato opozice Marsu se Sluncem nebude tak rekordní jako ta známá v roce 2003, ale přesto se Mars 31. července přiblíží k Zemi na skoro rekordních 57,5 milionu km. Dobrá pozorovatelnost Marsu se neomezí jen na datum opozice se Sluncem, ale bude trvat od poloviny července do konce první srpnové dekády," dodal Suchan.

Užijí si páteční astronomické jevy všichni Češi? Podle meteorologů budou mít někteří smůlu. Kvůli mrakům totiž bude především ve Slezsku viditelnost mizerná. Jaké počasí nás v pátek čeká, přiblížila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

"V pátek bude počasí v Česku dost proměnlivé – očekáváme, že se v odpoledních hodinách budou opět tvořit lokální bouřky a přeháňky. Ty se budou tvořit až na 60 % území. Ve večerních hodinách očekáváme polojasno až oblačno, zejména ve východní polovině území lokální přeháňky nebo bouřky. Ty by měly se snižujícími se teplotami začít postupně slábnout," popsala Honsová.

Po západu Slunce na tom budou nejlépe v západních Čechách, kde bude nejméně oblačnosti. Ve zbytku Čech bude postupně až skoro jasno. Na Moravě a ve Slezsku si na jasnou oblohu budou muset počkat. Zpočátku tady bude oblačno až zataženo a mraky se začnou protrhávat kolem 21 hodiny.

"Na Ostravsku ale zřejmě zůstane oblačnost zvětšená po celou dobu zatmění Měsíce. Platí, že čím bude později, tím lepší viditelnost zatmění Měsíce bude," dodala meteoroložka.

 

Daniel Stach o dnešním zatmění Měsíce: Co se bude dít, jak to bude vypadat a kde nejlépe pozorovat:

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty