Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.07.2018 15:47:16

Největší rizika pro zbytek letošního roku

Investiční společnost Schwab přichází s aktualizovaným seznamem největších rizik, která mohou s trhy zahýbat ve zbytku letošního roku. Dominují mu následující témata: Geopolitika, honba za vysokými výnosy, možný návrat vyšší inflace, síla dolaru a oslabující dynamika trhu a světové ekonomiky. Investorům pak radí, aby diverzifikovali svá portfolia a byli tak připraveni i na nečekaný vývoj na trzích a v ekonomice.

Na počátku letošního roku Schwab poukazoval na to, že v roce 2017 panovaly velké obavy z důsledků brexitu a výsledku amerických prezidentských voleb, ty ale na trzích zastínil pozitivní vývoj v globální ekonomice. Nyní ale na trh podle analytiků Schwabu doléhá negativní kombinace zmíněných faktorů. Tedy slábnoucí globální boom doprovázený eskalací obchodních konfliktů. Na druhou stranu ale klesla rizika spojená s možným ozbrojeným konfliktem v Severní Koreji a druhá polovina roku může přinést podobnou deeskalaci v oblasti obchodních tenzí. I tak ale geopolitický vývoj zůstává na seznamu největších rizik.

Ohledně honby za vysokými výnosy Schwab poukazuje na to, že toto chování investorů má tendenci k prudkým obratům. Na počátku roku přitom začalo docházet k obratu a nyní je zřejmé, že nadšení investorů pro nákup akcií ve srovnání s minulým rokem znatelně kleslo. Jelikož se snižuje i návratnost trhu, hrozí nebezpečí, že tento trend bude dál posilovat.

Inflační překvapení by centrální banky donutilo k rychlejšímu zvedání sazeb, než bylo doposud plánováno, což by trhy nesly s velkou nelibostí. „Riziko inflace se často skrývá přímo před očima a historie ukazuje, že pokud vyvolá rychlejší utahování monetární politiky, ekonomický cyklus končí a s ním i cyklus tržní,“ varuje Schwab. V současné době se přitom stále nečeká, že by mělo dojít k výraznějšímu zvýšení inflace. Konsenzus hovoří o tom, že se příští rok bude pohybovat zhruba na úrovni roku 2017, ale Schwab před možností vyšší inflace varuje a poukazuje i na možnost inverze výnosové křivky, která v minulosti fungovala jako spolehlivá známka blížící se recese.

Před silným dolarem společnost varuje zejména americké investory, protože jeho posilování by mělo negativní dopad na dolarovou návratnost zahraničních aktiv. K tomu ale může síla dolaru přispět k obchodním válkám, protože americké vládě se nemusí líbit slabší měny jiných zemí a může to považovat za známku snahy o získání konkurenční výhody.

V neposlední řadě pak analytici společnosti poukazují na možnou změnu v dynamice trhu a globální ekonomiky. Zpomalení růstu světové ekonomiky bylo sice očekáváno a platilo to zejména o Evropě a Japonsku. Tyto ekonomiky totiž v roce 2017 rostly významně nad svým potenciálem. Růst ale ztrácí na síle i v Číně a celkově mohli být ekonomové překvapeni tím, jak moc nyní globální ekonomika brzdí. Nicméně aktuální vývoj globálního PMI naznačuje, že situace se stabilizovala. Schwab ale dodává, že „nemůže být vyloučen opětovný pokles“.

Zdroj: Schwab


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688