Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
25.07.2018 19:43:12

Suché počasí sužuje zemi, kde chybí voda nejvíce?

 

čtvrtý rok stále stejná písnička. Přílišné sucho během roku. Chybí voda, která by zásobila půdu. Na mnoha místech republiky schnou jehličnaté lesy, ať už z nedostatku vody, nebo po útocích kůrovce, kterému sucho vyhovuje. Skoro zmizely trvalé vydatné srážky. Až na malou výjimku na východě republiky v posledním období stále jen lokální přeháňky a bouřky, které se mohou některým místům v průběhu roku zcela vyhnout. Rády se totiž objevují v kopcovitém terénu, a ten nemůže nabídnout celá republika. Během celého roku situaci zhoršuje teplota citelně nad dlouhodobým průměrem. Zvyšuje se tak výpar z půdy a voda ubývá ještě rychleji.

Do České republiky stále častěji proudí vzduch od severovýchodu, východu a jihovýchodu, čili z kontinentálních částí Evropy. Vzduch je suchý a nenese s sebou potřebnou vlhkost pro vznik srážek. Tradiční proudění z Atlantského oceánu, které bylo ve střední Evropě dominantní, slábne až mizí. Klimatologové a meteorologové z celé Evropy situaci zkoumají a snaží se najít příčiny. Není třeba uvádět všechny závěry jejich analýz, počasí si stejně bude dělat, co chce, nehledě na studiích. Obecná příčina je zřejmá. Člověkem zesilovaná globální změna klimatu, která se mnohem silněji projevuje na kontinentech, než nad oceány.

Kde je Česko zasaženo suchem nejvíce? S výjimkou Šumavy, Beskyd, hranice Jihočeského a Středočeského kraje, Znojemska (to jenom ale letos, kumulované sucho za poslední roky je tam výrazné) naprosto všude. Nejhůře postižené regiony jsou Drahanská vrchovina, Olomoucko, Pardubicko, podkrušnohorské pánve a různé malé ostrůvky dalších krajů. Smutný je pohled na mapu průtoků řek od ČHMÚ, kde je na drtivě většině míst hlášeno hydrologické sucho, čili průtoky v řekách jsou minimální. Naděje na zlepšení situace je v nedohlednu. Očekávají se vysoké letní teploty a jen lokální bouřky.

 

Sucho zastavuje malé vodní elektrárny

 

Voda jen tři hodiny denně - s tím se musí potýkat lidé v obci Třebonín na Kutnohorsku. Tamní podzemní vrty jsou vyschlé a voda nestačí. Do budoucna plánuje obec vrty prohloubit. Voda ale chybí i v okolních obcích. 

 

Bojovat se suchem se dá i jinak než jen stavbou přehrad. Výrazně mohou přispět i sami zemědělci. Jak? Podívejte se



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty