Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  25.07.2018 18:39:34

Dlouhodobě atraktivní akcie: Od Amazonu až po Charles Schwab

Morgan Stanley před časem představil sedmnáct akcií pro dlouhodobější investory, minulý týden jsme se podívali na první várku z nich a nyní budeme pokračovat. S tím, že jednomu z titulů budeme věnovat detailnější pozornost. MS tedy na seznamu uvádí i tato jména:

-Philip Morris International, který má podle MS dobře nakročeno k tomu, aby si udržel vedoucí pozici na trhu (nyní asi 26 % podíl na globálním cigaretovém trhu mimo Čínu).

-Thermo Fisher Scientific, protože „dál získává podíl na všech produktových vertikálách a službách a navíc roste rychleji než všechny porovnatelné společnosti. Je schopen nabídnout integrované služby „od začátku až do konce“, balit řadu produktů dohromady a nabízet atraktivní ceny“.

-investiční společnost BlackRock by měla díky „širokému produktovému portfoliu dosahovat 5,5 % růst až do roku 2021 i přesto, že tradiční investiční správa aktiv čelí nejedné překážce“.

-Charles Schwab zase odkázal využít své velikosti a šířky nabízených služeb k tomu, že za posledních 5 let rostl o 12 % ročně. Má diverzifikované příjmy (50 % čistá úroková marže, 40 % správa aktiv, 10 % příjmy z tradingu) a má „dobře bránitelné zisky“.

-JPMorgan je prý nejlepší sázkou mezi velkými bankami, protože se tlačí na nové trhy, zvyšuje efektivitu, těží z deregulace a v roce 2019 by jeho ROE mělo dosáhnout nadprůměrných 15 %.

-Microsoft bude zase těžit z rovnice „rychle rostoucí využívání cloudových služeb veřejností + zlepšující se marže = dobrý základ pro kapitalizaci nad 1 bilionem dolarů“. Firma navíc dokáže kombinovat nové služby s existujícími produkčními aktivy a distribučními kanály.

-Amazon se bude těšit růstu tržeb v kategoriích s vysokými maržemi, mezi které patří reklama, webové služby a předplatné. Bude tedy vydělávat dost na to, aby mohl masivně investovat do oblastí jako je zdravotní péče, služeb nabízených v Indii, Brazílii, do Echa, Prime a podobně. A stále by měl být schopen generovat nadstandardní celkovou ziskovost.

-Sherwin-Williams, protože bude pravděpodobně nadále růst rychleji, než celý trh s barvami. Má totiž dobře nastavené vazby na stavební firmy, agresivně zvyšuje počet obchodů a je schopen nabídnout „pohodlnější a ucelenou službu pro své největší zákazníky“. A zde se trochu zastavíme. O SW jsem totiž psal téměř přesně před rokem v článku nazvaném „Nejkvalitnější akcie na trhu“. Z čehož je zřejmé, že zrovna tento titul měl podle mne řadu předností. Jak je tomu „do roka a do dne“, kdy si akcie připisuje asi 22 %, což je téměř dvojnásobek trhu?

Následující tabulka ukazuje, že v roce 2017 dál znatelně rostly tržby a hlavně tok hotovosti. Ten se na provozní úrovni zvýšil z 1,3 na 1,9 miliard dolarů. Volný tok hotovosti (to, co zbude po investicích) vzrostl z 1 miliardy na 1,66 miliard.



Zdroj: Morningstar

Jak je firma nyní naceněná? S kapitalizací na 40,2 miliardách dolarů není levná. Teprve pokud vezmeme volný tok hotovosti z roku 2017 a necháme jej růst o 20 % po dobu šesti let (pak růst postupně klesne), dostane se současná hodnota tohoto toku hotovosti na úroveň kapitalizace. Jinak řečeno, v ceně akci je zabudován růst, který by mohl být dosažen snad jen během pokračujícího a dlouhodobého ekonomického boomu americké ekonomiky. Je sice pravda, že předchozích vrcholů v infrastrukturní výstavbě ještě dosaženo nebylo a SW má jako firma celou řadu předností. Ale kvalita „zadarmo“ to určitě není.



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688