Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.07.2018 10:40:39

Volkswagen vs. Siemens: Jak se vypořádat s skandálem

Pokud je reakce Siemensu brána jako zlatý standard odpovědí na korporátní skandál, zaslouží si Volkswagen nejlépe bronz. Pokusy automobilky o nápravu chyb vedoucích k emisnímu skandálu jsou roztříštěné, zdržované a opět zvrácené k nespokojenosti analytiků i investorů. Na rozdíl od Siemensu, který vyměnil velkou část managementu, získal odškodnění od bývalého vedení a započal reformu způsobu vedení a kontroly, Volkswagen v odpovědi na mnohem větší krizi doposud škobrtá.

Nyní se však Hiltrud Wernerová, šéfka právního oddělení Volkswagenu, chce pokusit soustředit právě na potíže firemního vedení plně a dokázat, že také německý gigant může implementovat dlouhotrvající změny. Emisní skandál stál firmu na odškodněních 25 mld. USD a bez vhodných změn by se podobná situace mohla opakovat. „Bez opravdové reformy může VW čelit existenčním rizikům,“ myslí si Wernerová.

Volkswagen sice svými kroky ořezal bobtnající náklady, zjednodušil výrobní technologie a zaměřil se na elektromobily a samořídící technologie, viditelných reforem podnikového vedení se mu ale nedostává. V dubnu tohoto roku firmu kritizoval americký soudně určený regulátor, který jím provedené reformy označil za „neuspokojivé“ a zmínil také chybějící „opravdovou změnu firemní kultury“.

Wernerová trvá na tom, že Volkswagen je významným změnám otevřen. Poukázala na tisíce upravených byznys procesů a na tým 300 zaměstnanců pracujících na implementaci reforem. Firma také vylepšila způsoby pro „whistleblowing“ a kultura firmy byla pozměněna, aby umožnila zaměstnancům VW hovořit svobodně o problémech firmy a otevřeněji interagovat se svými vedoucími.

Takový popis ovšem neobstojí v porovnání s radikálními kroky provedenými Siemensem poté, co byl přistižen při uplácení zahraničních funkcionářů. Při zátahu v mnichovské centrále firmy v roce 2006 bylo nalezeno 1,3 mld. EUR určené pro nelegální platby.

„Když se Siemens dostal do problémů, firma rozeznala, že je zkorumpovaná až na kost, přivedla do představenstva lidi z venku a přijala změnu za svou,“ říká Richard Bistrong, antikorupční a compliance konzultant. „Teď jsou protikorupčním šampiónem a chlubí se, jak je jejich nový byznys model výnosný,“ dodává Bistrong.

Siemens tehdy přivedl nové vedení z venku, Volkswagen naopak prozatím sází na své dlouholeté zaměstnance, kteří byli blízkými spolupracovníky vedení později obviněným v emisním skandálu. Volkswagen navíc osoby údajně spojené se softwarovým obcházením emisní kontroly suspendoval nebo propustil, nepokusil se však dřívější vedení za pochybení trestně stíhat, nebo od nich získat finanční vyrovnání.

Dalším problémem pak je, co udělat s vedoucími pracovníky, kteří firemní kulturu předepsanou Volkswagenem ještě neadaptovali. Wernerová říká, že právě na tento problém se chce v budoucnu zaměřit. „Určitě existují klíčový korporátní hráči v rolích ředitelů v představenstvu, kteří mají na firmu velký vliv, a doposud nepochopily, že bývalému systému odzvonilo,“ říká Wernerová. „Musíme po těchto lidech jít, jednom po druhém.“

Zdroj: FT

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688