Hrozny už dozrály, co s burčákem, který se zatím nesmí prodávat?

TNBiz, 23.7.2018

Letošní teplé počasí přineslo vinařům nečekaný problém. Hrozny dozrály o tři týdny dříve, ale burčák se podle zákona ještě nesmí prodávat. Vinaři tak bobule zatím nesklízejí a doufají, že slibnou sezónu jim nepokazí špačci. Ročník 2018 ale bude podle znalců výjimečný.

Klima České republiky už je podobné jako na jihu Evropy a vinaři teď zjišťují, že zákony nejsou na takové výkyvy počasí nastavené. Víno letos dozrálo o tři týdny dříve, což nezažili ani nejstarší pamětníci.

Už teď by mohli vinaři stáčet čerstvý burčák. Zákon má ale nastavené jiné termíny než příroda. Prodávat se může až za týden. Od začátku srpna do konce listopadu.

Kdo nabídne moravský burčák už teď, riskuje obří pokutu až tři miliony korun. Někteří vinaři tak s obavami sledují úrodu, kterou zatím nemohou sklízet. A nasazují plašiče špačků.

Vinaři teď žádají ministerstvo zemědělství, aby kvůli změně klimatu upravilo zákon - aby mohli burčák prodávat už o měsíc dřív. Resort teď zjišťuje, jestli je letošní počasí jen jednorázovou anomálií. Pokud se ale opravdu mění klima, bude se měnit i zákon.

Vinaři se každopádně shodují, že oteplení moravskému vínu jen prospělo a lahve s ročníkem 2018 budou patřit mezi ty nejlepší za poslední roky.

Na jihu Moravy bude podle podle klimatologů za několik desítek let stejné podnebí jako ve Středomoří. A vinaři už teď sázejí odrůdy, které jsou lépe odolné vůči suchu a tropickým teplotám.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy