Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  23.07.2018 17:19:14

Summary: Odborové problémy Ryanair a záhada Halliburtonu

Evropa:


Ryanair: F1Q19

Evropský nízkonákladový král pocítil tíhu, pod kterou se obvykle ohýbají tradiční aerolinky. Táhlá jednání s odborovými organizacemi zastupujícími piloty a letový personál, jež prozatím skončila neúspěchem, si již vybírají svou daň. Nákladové tlaky (již dohodnutý 20% nárůst mezd pilotů, vyšší palivové náklady) jsou provázené rušením letů, což vede zákazníky k opatrnosti při rezervaci letenek. Navíc je na evropském trhu stále přítomna nadbytečná kapacita, která drží na uzdě ceny letenek (-4 % yoy).

Ve výsledku tak zisk za F1Q19 klesá meziročně až o 20 % na 319 mil. EUR. Tržby přitom narostly o 9 % na 2,08 mld. EUR. Přes rizika pro letní letový řád společnost prozatím zůstává u původního výhledu pro letošní zisk v rozmezí 1,25-1,35 mld. EUR, ovšem s dovětkem, že plnění je bytostně závislé na letním cenovém prostředí. To zůstává v tuto chvíli slabé. Oproti dříve předpokládanému 4% nárůstu cen nyní vedení počítá jen s +1 %. Vedení přesto nehodlá kývnout na jakékoliv požadavky letového personálu, které by šly nad rámec nízkonákladového obchodního modelu. Ve hře je tak i případná relokace problémovějších letových základen.

Akcie aerolinek padají o 6 % a táhnou dolů celé odvětví. Lufthansa -3 %, Air France -2 %, EasyJet -2 %, Wizz Air -3 %.

USA:


Halliburton: 2Q18

Velmi zajímavé implikace mají kvartální výsledky, resp. doprovodný komentář, globální dvojky v službách pro ropný sektor, koncernu Halliburton. Přestože tržby poskočily meziročně až o 24 % na 6,15 mld. USD, dle očekávání tažené bující aktivitou v severoamerické pevninské těžbě (+38 % yoy), akcie se v reakci propadají až o 8 %. Tento rébus má hned několik odpovědí, všechny se ale koncentrují kolem Severní Ameriky, potažmo Permianské pánve na západě Texasu.

Toto severoamerické ropné „eldorádo“ totiž táhne zdaleka největší měrou nárůst americké produkce. Jenomže právě ve vlastním úspěchu tohoto ložiska je také zakopán pes. Zatímco ložisko by uživilo i větší počet aktivních vrtů, to samé se bohužel nedá říci o příslušné přepravní infrastruktuře. Na západě Texasu a v přilehlém Novém Mexiku se tak ropa již nyní obchoduje se značným regionálním diskontem vůči WTI, což vede producenty k omezování produkčních kapacit a počtu aktivních vrtů. To samozřejmě nehraje do karet Halliburtonu, pro který je severoamerická pevninská těžba vůbec nejdůležitějším segmentem.

Zatímco profitabilita v zádech s rostoucí severoamerickou produkcí nezadržitelně směřuje k cyklickému vrcholu (dle managementu kolem 20 %), na odhady přesto nedosáhla (19,2 % vs očekávaných 19,8 %). EPS na úrovni tržního konsenzu je tak pouze dílem daňové reformy. K tomu se přidávají páteční čísla konkurenčního Schlumbergeru (Investiční tipy), po kterých byl trh pravděpodobně nastaven na pohodlné překonání odhadů. Dle CEO Millera by problémy s přepravou v Permianu měly začít ustupovat v příštím roce.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688