Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.07.2018 09:24:02

Rozbřesk: Trump kritizuje slabý juan a euro, nit nenechal suchou ani na Fedu

Když už to v pátek vypadalo na poklidný konec týdne, přihlásil se o slovo nekorunovaný král twitteru Donald Trump. Tentokrát však jeho kritika nemířila pouze na neférové obchodní politiky, ale zejména na údajné uměle podhodnocování měn ze strany Číny a Evropské unie. Jedním šmahem pak americký prezident zkritizoval za přílišné utahování měnové politiky i Fed, díky čemuž nakonec dolar přišel o veškeré týdenní zisky.

Ve skutečnosti bylo pouze otázkou času, kdy se silný dolar opět dostane do zorného pole amerického prezidenta. Důvod je vcelku prozaický - silná americká měna komplikuje jeho úsilí o snížení schodku obchodní bilance se zbytkem světa. A “zbytkem světa” máme samozřejmě v na mysli především Čínu a hned v závěsu Evropskou unii, vůči nimž již americká administrativa bojuje pomocí celních tarifů.

V případě Číny došlo k oslabení juanu vůči dolaru přibližně o 8 % od konce března, což už je solidní porce, která pomůže eliminovat dopad dosavadních amerických cel na zboží v hodnotě 34 mld. dolarů. Do jaké míry je oslabování čínské měny taženo negativním tržním sentimentem v důsledku obchodních půtek a do jaké přímými intervencemi čínské centrální banky není zcela zřejmé. Čínská centrální banka každopádně v posledních měsících měnové podmínky uvolňuje a oslabování vlastní měny rozhodně nebrání.

To v případě eura je vysvětlení jeho nevalné kondice nasnadě. ECB zůstává ve své rétorice výrazně holubičí a euro jen těžko hledá pevnou půdu pod nohama. Žádnou dramatickou změnu navíc nenabídne ani tento týden, kdy bude centrální banka zasedat. Nadále tak platí scénář postupného snižování nákupu aktiv (od října), ke zvyšování sazeb by nicméně nemělo dojít dříve než na podzim 2019.

To dolar naopak těží z celé palety příznivých faktorů. Americká ekonomika šlape na plný plyn, Fed úspěšně normalizuje měnovou politiku a konečně dolar plní roli bezpečného přístavu v důsledku rostoucí nejistoty na trzích. A o tu se stará hlavně Trump svou obchodní politikou, proto je jeho poslední kritika Fedu kvůli silnému dolaru diskutabilní. Navíc těžko čekat, že by na základě této kritiky centrální banka měnila trajektorii měnové politiky, a tak se bude muset Trump poohlédnout po jiných nástrojích, jak zajistit „férový obchod“. A jeho plány na další zvyšování obchodních bariér míří právě tímto směrem.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna v pátek vůči euru lehce posilovala a dostala se zpět pod EUR/CZK 25,90. Agentura S&P své hodnocení české vlády splácet dluh nezměnila. Nadcházející týden není z hlediska očekávaných domácích událostí zajímavý a koruna tak bude sledovat především vývoj v zahraničí. Uvidíme, zda se před rychle se blížícím zasedáním ČNB osmělí ke komentáři někdo z centrálních bankéřů. Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl pro týdeník Euro nejnověji uvedl, že ČNB bude uvažovat o dalším zvyšování úrokových sazeb i v příštích měsících s tím, jak ekonomika pokračuje v růstu s přehřívajícími se trhy práce a nemovitostí.

Zahraniční forex

Dolar na frontě s eurem v pátek oslaboval a týden tak uzavřel plus mínus tam, kde jej začal, tedy v okolí EUR/USD 1,17. Nadcházející týden je na události přece jen o něco bohatší než ten minulý a mohl by z nich těžit spíše dolar. V plánu je kromě zasedání ECB (čtvrtek) zveřejnění některých zajímavých čísel v USA, například bleskové odhady indexu podnikatelské nálady ISM (červenec) a zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby (červen). Ty poskytnou prostor pro poslední revize odhadů amerického HDP za druhé čtvrtletí, od kterého se očekává poměrně robustní výsledek (možná až v okolí 4 % mezikvartálně anualizovaně). První odhad amerického HDP přitom bude zveřejněn v pátek odpoledne.

Forint, který v pátek odmazal část čtvrtečních ztrát, bude tento týden sledovat zasedání MNB (úterý). Ani zde však neočekáváme nic zásadního. Forint sice v poslední době oslabil na historická minima vůči euru a MNB tak na červnovém zasedání zvolila opatrnější rétoriku, avšak měnová politika zůstává nadále velmi uvolněná. Inflace sice v posledních měsících zrychlila k cíli, MNB nicméně vidí tento vývoj jako krátkodobý a zapříčiněný zejména dražší ropou.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688