Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  22.07.2018 19:48:40

Nemáte peníze? Možná jste jednoduše duševně nemocní

Psychickou poruchou ve vztahu k penězům trpí ve vyspělých ekonomikách údajně 1 % dospělé populace. Následky těchto poruch jsou víceméně dva – nadměrné utrácení a nadměrné spoření. Obojí má negativní dopad jak na samotné finance, tak osobní vztahy, kariéru apod.

Psychické poruchy spojené s penězi si osvojujeme na základě vlastních zkušeností či podnětů z okolí. Částečně je přebíráme od svých rodičů, část z nich nabýváme tak, jak v průběhu života děláme při hospodaření s penězi chyby. Například., jedna negativní zkušenost s investováním, které skončilo ztrátou části vložených prostředků může vést k tomu, že ten stejný člověk po zbytek svého života bude odmítat podobně rizikové investice, bez ohledu na současný vývoj na trzích, osobu finančního poradce / burzovního makléře, investovanou částku apod.

Mezi nečastější psychické poruchy spojené s penězi jsou:

- nadměrné utrácení / spoření

- nadměrné vyhýbání se riziku / vystavování se riziku


- „tajnůstkářství“ – to, jak nakládáte s penězi považujete za svou výsostně intimní záležitost. O tom, kolik vyděláváte a utrácíte, nekomunikujete ani s partnerem. Doma si peníze ukládáte na „tajná“ místa. Jednou z Vašich největších hrůz je představa toho, že by ostatní lidé znali Vaši skutečnou finanční situaci

- „dojná kráva“ – ve vztahu k penězům neumíte říct „ne“, když Vás někdo žádá o pomoc. Prostřednictvím peněz rozmazlujete své děti. Když Vás lidé z Vašeho okolí požádají o finanční pomoc, Vaše peněženka je otevřená. Uvědomujete si, že se Vaše děti nikdy neosamostatní, pokud nebudou nuceni si peníze sami vydělat, touha „neupřít“ jim rychlé potěšení však vždy zvítězí.

- oddávání se napospas – nejste schopni se finančně postavit na vlastní nohy. Čekáte na záchranný kruh od vlády, rodičů, příbuzných, jedinou přípustnou cestou k „velkým“ penězům je pro Vás výhra v loterii. Neumíte si představit, že byste se mohli stát finančně nezávislými prostřednictvím vlastní poctivé práce. Finanční závislost na okolí je pro Vás pohodlnější než vlastní rozhodnutí, která byste museli učinit ve vztahu k zajištění vlastního příjmu. Lidé s touto poruchou jsou náchylnější k propadnutí hazardu.

Pokud cítíte, že by se Vás mohla týkat jedna z výše uvedených poruch, zkuste na sobě začít pracovat. Zamyslete se nad původem svého chování (výchova, vlastní negativní zkušenost, zkušenost lidí ve Vašem okolí apod.). Zamyslete se nad tím, co Vám současná situace působí (problémy ve vztahu, konflikty s dětmi apod.), situaci postupně řešte dialogem, meditujte, nebojte se terapie u psychologa.

Zdroje:

Psychology Today

Business Insider








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688