Má vlak dlouhé zpoždění? V těchto případech je nárok na odškodnění

TNBiz, 21.7.2018

Českým drahám rostou náklady na odškodnění, které vyplácejí cestujícím za zpoždění svých vlaků. Za letošní první pololetí dopravce vyplatil kompenzace ve výši zhruba 590 tisíc korun, tedy o třetinu víc, než za stejné období vloni. Je to prý tím, že o možnosti dostat část jízdného zpět ví stále více lidí.

Zpoždění vlaku zažil snad každý cestující. Nejčastěji za ně můžou přírodní živly. "Nejčastěji se jedná o následky řádění přírodních živlů, na základě kterých vznikají závady na infrastruktuře. Například poruchy trakčního vedení nebo zabezpečovacích zařízení. Vlivem třeba bouřek, vichřicí a podobně," popsala mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

Za vyšší částky, které letos národní přepravce cestujícím vyplatil, může také to, že o možnosti žádat o odškodnění ví stále víc lidí. "Na odškodnění 25 % z ceny jízdného mají nárok lidé, pokud je vlak zpožděn o 60 až 119 minut a utratili za jízdenku ve vnitrostátní dopravě 400 korun minimálně. Na odškodnění 50 % z ceny jízdného pak mají nárok, pokud je vlak zpožděn nad 120 minut a za jízdenku utratili minimálně 200 korun," vysvětlila Bezuchová.

Pokud vám vinou zpoždění navíc ujede poslední přípoj, máte nárok na alternativní dopravu do cílové stanice a můžete jet i taxíkem. Ještě zhruba rok a půl mají ostatní dopravci a to i autobusové přepravní společnosti zatím volnou ruku. Pak začne platit nařízení Evropské unie.

Před cestou je tedy dobré si zjistit, na co má cestující v případě zpoždění podle smluvních podmínek nárok.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky