Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.07.2018 10:33:37

Víkendář: Obama to nakonec nevydržel a promluvil

„Méně než 24 hodin po neuvěřitelné tiskové konferenci amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruského prezidenta Vladimira Putina, na které se Trump postavil po boku Putina proti americkým tajným službám, konečně promluvil bývalý americký prezident Barack Obama. Na jeho projev se čekalo dlouho. Naléhavě varoval před směrem, kterým se obírá globální politika, s tím, že není alarmista, ale prostě poukazuje na fakta,“ píše The Atlantic.

Obama na návštěvě Jižní Afriky konkrétně uvedl: „Rozhlédněte se kolem. Najednou všude sílí vláda pevné ruky, zatímco se předstírá, že stále existují svobodné volby a demokracie. Ti, kteří se snaží dostat k moci, podkopávají každou instituci a normu, která dává demokracii smysl. Svobodný tisk je pod palbou, stále častější je cenzura a kontrola médií. Sociální sítě byly kdysi vnímány jako nástroj, který bude šířit pochopení, fakta a solidaritu. Jenže se ukázalo, že jsou schopna efektivně šířit i nenávist, paranoiu a propagandu s konspiračními teoriemi.“

Obama sice konkrétně nezmínil Donalda Trumpa, ale z jeho projevu bylo zřejmé, že se jeho nástupce v Bílém domě jednoznačně týká. Trump si na rozdíl od Obamy znepřátelil řadu západních spojenců, ale pro lidi, jako je turecký prezident Tayyip Erdogan, filipínský prezident Rodrigo Duterte či severokorejský vůdce Kim Čong-un, má slova uznání a chvály. A nejvíce to platí o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Právě to, že Obama svá slova pronesl pouhý den po Trumpově setkání s Putinem v Helsinkách, může naznačovat, že toto setkání bylo pro Obamu bodem zlomu. Doposud totiž mlčel, což se nelíbilo řadě jeho příznivců, protože Trump ničil řadu Obamových projektů a úspěchů. Obama ale šel ve stopách předchozích prezidentů a nechat Trumpa, aby konal své povinnosti bez toho, aby jej předchozí hlava státu kritizovala.

Trump byl po setkání s Putinem ostře odsuzován zejména za svá slova, podle kterých Rusové nijak neovlivnili výsledky amerických prezidentských voleb navzdory tomu, že americké tajné služby tvrdí opak. Trump také kritizoval demokratickou stranu a americká média, protože podle jeho názoru jsou právě ona zodpovědná za zhoršené vztahy s Ruskem. K tomu zopakoval, že FBI na něj stále pořádá „hon na čarodějnice“. Naopak se vůbec nevěnoval tématům, o kterých hovořili předchozí američtí prezidenti, například porušování lidských práv v Rusku či zabrání Krymu.

Obamův projev nenechal nikoho na pochybách, jakým směrem je namířen. Mimo výše uvedené hovořil i o ztrátě respektu k faktům či o hrozbě návratu „starého brutálnějšího způsobu podnikání“. „Lidé si vymýšlí. Prostě si věci vymyslí. Je zřejmý nárůst státem podporované propagandy, která je vidět na různých internetových smyšlenkách. Smazává se rozdíl mezi zprávami a zábavou. Mezi politiky dochází k naprosté ztrátě pocitu studu. Když je někdo přistihne při lži, začnou lhát ještě víc. Kdysi to bývalo tak, že když je někdo usvědčil ze lži, zalitovali toho. Dnes je to jiné, prostě lžou dál,“ pronesl Obama v Jižní Africe.

Zdroj: The Atlantic


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

23.07. 09:11  Státní elita vs globální (Marek Z.)
22.07. 22:49  Co Obama nepochopil (Petr Ježek)
21.07. 18:31  Obama vidí zlo (nechápu)
21.07. 13:47  Svet sa radikalizuje zostruje (Rupert von Kratzmer)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688