Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  19.07.2018 23:33:59

19. července: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek ztratily. Přispěly k tomu zprávy o výsledcích hospodaření firem, které byly pro investory spíše zklamáním, a obnovení obav z dalšího vývoje v oblasti mezinárodního obchodu kvůli hrozbě, že by EU mohla zavést odvetná na cla zboží dovážené z USA. Největší ztráty zaznamenal finanční sektor.

Index Dow klesl o 0,53 % na 25 064,50 bodu, S&P 500 se snížil o 0,4 % na 2 804,49 bodu a Nasdaq Composite oslabil o 0,37 % na 7 825,30 bodu. Index volatility VIX stoupl o 6,36 % na 12,87 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o tři bazické body na 2,84 %.

EU údajně připravuje seznam akcí, která mají být odpovědí na případná cla USA na dovoz aut z unie. Americký prezident Donald Trump se příští týden setká se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, jednat budou o obchodu.

JAK HRÁT DALŠÍ TRUMPŮV TAH NA OBCHODNÍ ŠACHOVNICI?

Automobilky varovaly, že cla na americká auta a automobilové součástky by zvýšily ceny vozů o 83 miliard USD ročně. Akcie automobilek Ford Motor (-0,55 %) a General Motors (-1,40 %) tak oslabily.

Výsledky hospodaření oznámené ve středu po uzavření obchodování způsobily ztráty internetové aukční síni eBay (-10,12 %) a finanční společnosti American Express (-2,73 %).

Období zveřejňování výsledků hospodaření za druhé čtvrtletí nabírá na rychlosti. Výsledky hospodaření zatím zveřejnilo 69 firem z indexu S&P 500. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávají, že zisk firem stoupne o 21,5 %.

Ve čtvrtek svá čísla oznámila například společnost Philip Morris International (-1,52 %), která sice překonala odhady, nicméně zklamala svým výhledem. Po skončení obchodování oznámil lepší než očekávané údaje Microsoft.

Americký dolar posílil. Podpořil jej příznivý komentář šéfa centrální banky USA Jeroma Powella v tomto týdnu, který přiměl investory zvýšit sázky na dlouhodobý růst hodnoty americké měny. Část zisků však dolar smazal poté, co americký prezident Donald Trump v rozhovoru se CNBC vyjádřil obavy ze silné měny, která podle něj způsobuje USA nevýhody.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se zvýšil o 0,2 % na 95,25 bodu, když během dne vystoupil až na nejvyšší hodnotu od loňského července 95,652 bodu. Vůči euru dolar posílil o 0,07 % na 1,1636 USD, k jenu však klesl o 0,3 % na 112,49 JPY. Euro vůči jenu oslabilo o 0,4 % na 130,9 JPY.

Powell ve svém úterním a středečním projevu v americkém Kongresu uvedl, že věří, že americká ekonomika si vede dobře a má před sebou roky stabilního růstu. Bagatelizoval také rizika, která by mohla americké ekonomice způsobit eskalace obchodního konfliktu.

Powell sice nezměnil současné očekávání trhů ohledně dalšího vývoje měnové politiky v USA, trhy si však jeho projev vysvětlily tak, že úřadům nevadí růst hodnoty dolaru vůči konkurenčním měnám za poslední tři měsíce o téměř šest procent. To představuje posun, protože ministr financí Steven Mnuchin v lednu nečekaně uvedl, že slabší dolar je pro USA dobrý. Slabší dolar pomáhá americkým vývozcům konkurovat v zahraničí, protože zlevňuje jejich zboží na zahraničních trzích, může však také podkopat status americké měny jako největší rezervní měny na světě, upozornila agentura Reuters.

CO ČEKAT OD KVANTITATIVNÍHO UTAHOVÁNÍ?

Ceny ropy odpoledne překonaly předchozí pokles způsobený růstem kurzu dolaru a rekordně vysokou těžbou ve Spojených státech. K růstu jim pomohlo prohlášení Saúdské Arábie, že v srpnu sníží vývoz ropy o 100 000 barelů denně. Zatímco cena ropy WTI si vzestup držela, ropa Brent zpevnila jen krátce a později začala opět ztrácet.

Saúdská Arábie oznámila, že její vývoz ropy v srpnu klesne zhruba o 100 000 barelů denně, protože země nechce na trh dodávat surovinu nad rámec spotřeby svých zákazníků.

Ceny ropy podpořily rovněž údaje společnosti Genscape, podle nichž zásoby v překladišti v americkém Cushingu během úterý klesly o 6,2 %.

BUDE STÁT BAREL ROPY 250 USD?

Před oznámením Saúdské Arábie ceny obou druhů ropy klesaly pod vlivem růstu dolaru, který vůči koši předních měn vystoupil na nejvyšší úroveň od loňského července. Dopad na trh měla také úterní zpráva Úřadu pro energetické informace (EIA) o zvýšení těžby ropy v USA v minulém týdnu na rekordních 11 milionů barelů denně. Od listopadu produkce stoupla o téměř jeden milion barelů denně, zejména díky růstu těžby ropy z břidlic.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ČTVRTEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688