Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.07.2018 14:07:18

Pimco: Nepříjemný evropský budíček, ECB již další záchranu nemusí zvládnout

Investiční společnost Pimco nedávno zveřejnila svůj nový dlouhodobý výhled pro globální ekonomiku a trhy. V něm tvrdí, že investory by v následujících letech mohlo čekat hned několik „nepříjemných budíčků“. Globální ekonomika totiž prochází transformací a končí období relativní stability charakteristické pro pokrizové roky. Nyní Pimco varuje, že v Evropě již jeden takový budíček možná začíná vyzvánět.

„V Itálii byla zvolena radikální vláda stavící se proti zaběhlým pořádkům a ta hodlá významně uvolnit fiskální politiku. Dojde k tomu navíc přesně v době, kdy Evropská centrální banka snižuje nákupy aktiv. Zvyšuje se i geopolitické riziko, a to zejména v oblasti imigrační krize. A v neposlední řadě je tu nefungující nastavení měnové unie, které celý region oslabuje v době, když udeří recese,“ hodnotí Pimco situaci v eurozóně.

Společnost poukazuje i na to, že nová italská vláda původně vedle fiskálního uvolnění hovořila i o zavedení paralelní měny. Trhy její kroky následně „odměnily“ vysokou volatilitou. Vláda poté poněkud změnila svou rétoriku a snažila se investory uklidnit. „Nicméně škody již byly napáchány a džin odchodu z eurozóny byl vypuštěn z lahve. Fiskální plány vlády jsou navíc v ostrém kontrastu se současným tvrzením ministra financí. Giovanni Tria totiž nyní zase hovoří o potřebě snížení vládních dluhů,“ píše Pimco. A pokračuje:

„Politická rizika v Itálii rostou a děje se tak v měnové unii, jejíž infrastruktura má do ideálu daleko. Makroekonomická konvergence mezi jádrem a periferií je nedostatečná a nepokračuje tak, jak by bylo třeba. Celý region trpí nedostatkem fiskálních a finančních stabilizačních mechanismů, které by oslabily dopad příštího ekonomického útlumu. Summit EU, který se konal v červnu, byl jen další promrhanou příležitostí, protože opět odložil ta nejdůležitější rozhodnutí. Další pokrok je v nedohlednu, protože názory jednotlivých členských zemí jsou rozdílné v celé škále oblastí od společného rozpočtu až po společné pojištění vkladů.“

Jedinou skutečně federální institucí v Evropě je podle Pimca ECB, která má značnou finanční sílu. V podstatě právě ona držela celou unii pohromadě, ale „investoři už na ni možná nebudou moci spoléhat stejně jako doposud“. Důvodů je hned několik. ECB ukončí své nákupy aktiv, a pokud by je v případě potřeby chtěla obnovit, nemusí to s ohledem na protesty proti nim být tak jednoduché jako dříve.

Mění se také vedení ECB, což zvyšuje nejistotu. A „pro ECB nebude tak lehké utišit obavy trhu v případě, že ty budou pramenit z euroskeptické ideologie a fiskálně nezodpovědných kroků“. V neposlední řadě jsou pak existující stabilizační mechanismy jako ESM příliš malé na to, aby mohly efektivně fungovat v zemích, jako je Itálie. Podle Pimca je tak v případě evropských investic namístě opatrnost a platí to zejména o rizikovějších aktivech a o těch na periferii.

Zdroj: Pimco

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 14:04  MNB snížila sazby podle očekávání (23.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688