Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.07.2018 18:24:09

Přiznejte se. Kdo překlápí výnosovou křivku?

Ve včerejším Rozbřesku si čtenáři mohli přečíst, že „inflace leze dále nad cíl ČNB, ale výnosová křivka zplošťuje“, což může být určitým varovným indikátorem pro celou ekonomiku. Globální akciové trhy asi chování naší křivky znervózňovat nebude, ale ona v tom není sama. Podobná je totiž situace v dalších zemích, včetně USA. Kdo, nebo co za to může a jde o faktor, který by mohl věštit budíček medvědů?

Jak vidíme z následujícího obrázku, mladý pan Simpson slibuje, že on výnosovou křivku už invertovat nebude (nebude tlačit dlouhodobé sazby pod krátkodobé). Takto ujištěni se můžeme obrátit k čistě ekonomické úvaze.

Zdroj: MacroMarketMusings

Jak jsem naznačil, téma invertující výnosové křivky v USA a s tím souvisejících hrozeb je intenzivně probíráno napříč kapitálovými trhy. Věnoval se mu nedávno i můj oblíbený monetarista David Beckworth, který má nadání a ochotu jít více pod povrch věci, než většina ostatních analýz.

Ekonom v první řadě poukazoval na to, že výnosové křivky se zplošťují, či invertují ve více ekonomikách než jen v USA (nevím, zda si všímal i té naší). A toto zplošťování se podle něj může „přelévat“ do USA i v případě, že samotné americké trhy by k němu zase takovou tendenci neměly. A hlavně: FOMC nyní hovoří o tom, že na konci roku 2019 budou krátkodobé sazby někde v rozmezí 3 – 3,25 %. Výnosy dlouhodobých obligací se plácají kolem 3 %, a samotné plány Fedu tak v podstatě implikují plochou či invertovanou křivku. Tedy v případě, že se nezvednou ony sazby dlouhodobé. Stane se tak?

Beckworth poukazuje na to, že podle FOMC jsou relativně nízké dlouhodobé sazby (a tudíž plochá křivka) dány zejména chováním časové prémie. Tedy výnosové prémie, kterou investoři požadují jako kompenzaci za držení delších obligací (nad rámec toho, jaká by jejich návratnost měla být čistě na základě očekávaného vývoje krátkodobých sazeb). Zde můžeme vidět určitou paralelu s rokem 2006, protože Ben Bernanke i tehdy uklidňoval trhy s tím, že „tentokrát je to jinak“. K čemu konkrétně docházelo?

I tehdy se křivka zplošťovala, a tudíž podle standardní interpretace začala vysílat signály blížící se recese. Šéf Fedu ovšem tvrdil, že napřimování křivky je dáno zejména poklesem časových prémií, který drží výnosy dlouhodobých obligací dole. Signál blížící se recese tak měl být falešný, protože křivka se nezplošťovala kvůli poklesu očekávaných krátkodobých sazeb (tj., očekávanému útlumu ekonomiky). Beckworth si dal tu práci, že tehdejší výnosy rozložil na část tvořenou očekávaným vývojem krátkodobých sazeb a právě časovou prémii. A ukázalo se, že Bernanke měl pravdu. A zároveň jí neměl.

Jak ukazuje následující graf, rozdíl ve výnosech desetiletých a jednoletých obligací do roku 2006/2007 postupně klesal (tučná křivka ukazující na zplošťování křivky). Zároveň je znát znatelný pokles časové prémie (šedá křivka) – Bernanke měl pravdu. Jenže stejně tak klesaly očekávané sazby (modrá křivka) – byla to pravda částečná, tudíž nebezpečně zavádějící (takové jsou někdy horší než čirý omyl). Jinak řečeno, prémie sice klesala, ale zdaleka nevysvětlovala celé zplošťování křivky a svým způsobem maskovala to, že trhy čekají i pokles budoucích krátkodobých sazeb – tudíž růstově/inflační útlum, či recesi.


Poučení je asi jednoduché: Existuje řada argumentů, proč si myslet, že tentokrát je to se zplošťováním, či inverzí křivek, jinak. A mohou mít něco do sebe. Buďme ale i zde hodně opatrní s deklaracemi, že „tentokrát je tomu úplně jinak“ a křivku překlápí někdo, či něco, co recesi nevěští. Na druhou stranu „online“ data naznačují, že globální ekonomice se jako celku vede stále výjimečně dobře a bylo by potřeba pořádného šoku na to, aby nastal prudký zvrat. Pokud nepřijde, prudký útlum nebude pravděpodobně ještě minimálně řadu měsíců na pořadu dne.

Na závěr se ještě čtenář může potěšit pohledem na to, jak invertující křivka (zmenšující se rozdíl mezi dlouhodobými a krátkodobými sazbami – vyznačen zeleně) historicky opravdu hezky predikuje recese v USA a zároveň se často rýmuje s korekcemi a slabostí akciového trhu:

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688