MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Politika a události  |  13.07.2018 16:32:39

České úsilí o prosazení reverse charge míří ke zdárnému konci

Na programu ECOFINu byl také program InvestEU, nižší DPH na e-knihy a americká daňová reforma.

V pátek 13. července proběhlo zasedání Rady ministrů financí a hospodářství zemí Evropské unie (ECOFIN). Ministři financí se věnovali daňovým otázkám, byli informováni o nových rozpočtových nástrojích a diskutovali pracovní program rakouského předsednictví na následující pololetí. Českou delegaci vedla ministryně financí Alena Schillerová.

Jednání již tradičně předcházelo zasedání euroskupiny. Ve čtvrtek večer ministři financí zemí EU podepsali Chartu celních správ při příležitosti oslav 50 let celní unie. Rok 1968 je nejen rokem Pražského jara a jeho ukončení vpádem vojsk pěti států Varšavské smlouvy do Československa. Rok 1968 také znamenal vznik Celní unie, která odstranila bariéry obchodu uvnitř EU a položila základ pro budování vnitřního trhu,“ připomněla ministryně financí Alena Schillerová.

Na pracovní snídani byli ministři kromě obvyklé diskuse o aktuální hospodářské situaci informováni také o stavu daňové reformy v USA. EK dále ministrům představila tři nové rozpočtové nástroje pro stabilní eurozónu a konvergenci k ní, s nimiž v návaznosti na balíček k prohlubování HMU počítá v návrhu Víceletého finančního rámce 2021-2027. Konkrétně se jedná o Program na podporu reforem, Evropskou funkci investiční stabilizace a program InvestEU.

Na žádost ČR zařadilo právě začínající rakouské předsednictví na program jednání návrh na rozšíření mechanismu přenesené daňové povinnosti (tzv. reverse charge). Jedná se o prioritu, na jejímž prosazení ČR pracuje již od roku 2014. "Do prosazení reverse charge jsme investovali velké úsilí a jsem moc ráda, že všechny členské státy jsou nyní připraveny k finálním úpravám tak, aby kompromis mohl být schválen na říjnové Radě ECOFIN", komentovala vývoj Alena Schillerová. ČR dlouhodobě považuje rozšíření tohoto mechanismu za efektivní nástroj boje proti daňovým únikům. Naposledy byl návrh projednáván v květnu 2018, kdy byl některými státy zablokován.

Dalším daňovým bodem byly sazby DPH na elektronické publikace. U tohoto návrhu ukázala ČR vůli jej do budoucna podpořit, a to proto, že se jedná o politickou prioritu mnoha států. Oba legislativní body k DPH byly pojaty jako příležitost k výměně názorů ministrů, nikoliv jako body ke schválení.

Ministři také obdrželi pravidelnou informaci předsednictví o aktuálním stavu projednávání legislativních návrhů v oblasti finančních služeb. V nelegislativní části jednání představilo Rakousko svůj pracovní program, priority a cíle ve finanční oblasti na následující pololetí. Rada ECOFIN dále schválila společnou pozici EU na jednání ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G20, které proběhne 21. a 22. července v Buenos Aires.

Rada též formálně bez diskuse schválila návrhy doporučení členským států k národním programům reforem a stanoviska k aktualizovaným programům stability a konvergenčním programům, kterými se zabývala již na minulém zasedání, a následně byly postoupeny Evropské radě v závěru června. Návrhy jsou součástí tzv. evropského semestru, který je rámcem pro koordinaci hospodářských a rozpočtových politik zemí EU.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688