Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  13.07.2018 15:45:54

Vývoj na devizovém trhu ve 27. týdnu a 28.týdnu (2.7.-13.7.2018)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Spotřebitelské ceny v červnu zrychlily na 2,6 % r/r z květnových 2,2 % r/r
EZ - Index ekonomického sentimentu ZEW v červenci poklesl na -18,7 bodu
PL - Centrální banka ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 1,50 %
US - Spotřebitelské ceny v červnu zrychlily na 2,9 % r/r z květnových 2,8 % r/r

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Ceny průmyslových výrobců (červen)
EZ - Index spotřebitelských cen (červen)
PL - Průmyslová produkce (červen)
US - Maloobchodní tržby (červen)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK


Vývoj USD/CZK

  • KObchodování koruny vůči americkému dolaru se v závěru června opět přesunulo k hladině 22,50 CZK/USD a ve čtvrtek se koruna pohybovala na nejslabších hodnotách v letošním roce.
  • Z americké ekonomiky chodila v tomto týdnu opět převážně pozitivní čísla potvrzující silný růst tamní ekonomiky ve 2. čtvrtletí letošního roku. Důvěra mezi americkými spotřebiteli sice v červnu oproti květnu mírně poklesla, avšak i nadále se nachází v blízkosti mnohaletých maxim. Důvěra spotřebitelů se kladně promítá do spotřeby domácností, která je objemově zcela klíčovou složkou růstu amerického HDP. Květnové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby sice poklesly, avšak méně, než se očekávalo. To signalizuje solidní růst investic. Odhad růstu HDP byl sice v 1. čtvrtletí letošního roku snížen na 2,0 % z původně uváděných 2,2 %, což by však na druhou stranu mohlo pomoci rychlejšímu růstu HDP ve 2. čtvrtletí.
  • Nezbývá než zopakovat, že aktuální data z USA jsou pro dolar pozitivní. Druhou stranou mince zůstává fakt, že růst americké ekonomiky je silně tažen uvolněnou fiskální politikou a vysokým schodkem federální rozpočtu, což je z dlouhodobého hlediska pro dolar jednoznačně negativní zpráva. Americký deficit a dluh však momentálně trh zcela ignoruje.


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru euro v průběhu týdne oslabovalo až na pátečních 1,161 USD/EUR
  • Z eurozóny v tomto týdnu chodila spíše druhořadá makroekonomická data. Za zmínku bez pochyby stojí zhoršení červencového indexu ekonomického sentimentu ZEW, jehož vypovídací hodnota je však přeci jen nižší než v případě indexů PMI či německého Ifo. Hodně zajímavé v tomto kontextu bude jaké výsledky přinesou právě zmíněné indexy PMi a Ifo za červenec, kterých se dočkáme v přespříštím týdnu. Za pozornost v týdnu stál i zveřejněný zápis z červnového zasedání Evropské centrální banky (ECB), kde je poměrně jasně napsáno, že úrokové sazby zůstanou na současných hodnotách tak dlouho, jak bude potřeba. Na dřívější zvýšení sazeb, než ve druhé polovině příštího roku, můžeme téměř jistě zapomenout.
  • Mimoekonomickou událostí, která však může mít pro eurozónu výrazné ekonomické dopady bylo zasedání NATO, na kterém americký prezident D. Trump prohlásil, aby členské země splnily svůj závazek a zvýšily výdaje na obranu na 2 % HDP již od příštího roku. Kromě USA dvouprocentní limit splňují Řecko, Velká Británie, Estonsko a Polsko. ČR je s 1,2 % na chvostu zemí NATO a limit nesplňuje drtivá většina zemí eurozóny. V případě, že by opravdu došlo ke zvýšení výdajů na obranu, jednalo by se o expanzivní fiskální impulz s pozitivním dopadem na růst HDP eurozóny. Paradoxní je, že eurozóna v čele s Německem nebyla schopna provést fiskální expanzi v době, kdy to skutečně potřebovala, tj. v letech po roce 2008 a teoreticky by s ní přišla nyní, v době, kdy by spíše než fiskální expanzi, potřebovala reformy k dlouhodobé fiskální udržitelnosti (netýká se Německa).

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688