Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.07.2018 18:13:55

Výjimečná automobilka

Za poslední tři roky si akcie Fiat Chrysler připisuje mimořádnou návratnost 110 %, zatímco třeba takový Ford je 23 % v mínusu, Toyota na červené nule a Renault 12 % v mínusu. Letos je Fiat 8 % v plusu, Ford 13 % v záporu, podobně na tom je Renault, Toyota je na černé nule. Pozitivní pohled na akcii FCH má například Jefferies, která před několika dny zvedla cílovou cenu na 23 dolarů za akcii (nyní dosahuje necelých 17 dolarů). Já jsem tu o této firmě psal už před lety a pohled na ní mi nijak optimisticky nevyzníval. Nyní se ale zdá, že situace se může měnit.

Z následující tabulky vidíme, že FCH drží po tři roky stabilní tržby, provozní marže se ale více než zdvojnásobila. Provozní tok hotovosti se pak posouvá nad 10 miliard eur, volný tok hotovosti (to, co zbude po investicích) na 1,72 miliardy dolarů. FCH tak peníze vydělává, což mezi automobilkami není samozřejmost z velké části proto, že z řady z nich se stávají polobankovní instituce kvůli prodejům na úvěr a leasing. Ty znamenají masivní investice a volný tok hotovosti automobilek posouvají do záporu. Jde o takovou skrytou revoluci, které si na rozdíl od té elektrifikační nikdo moc nevšímá, ale která má a bude mít na výsledky a rizikový profil automobilek nemalý dopad.


Zdroj: Morningstar

Kapitalizace FCH nyní dosahuje téměř 40 miliard dolarů. Podle Yahoo Financeakcie betu ve výši 2,22, což by znamenalo poměrně extrémní riziko. V roce 2017 firma vydělala po investicích 1,72 miliardy eur. Dejme tomu, že by to dokázala dlouhodobě a tyto peníze by směřovaly k akcionářům (což je s ohledem na její zadlužení opravdu jen hypotetický scénář). Současná hodnota takového toku hotovosti se pak pohybuje na 13 miliardách dolarů. Tedy hluboko pod kapitalizací. Za posledních 12 měsíců už ale firma na volném toku hotovosti vydělala 3,4 miliardy eur a světe div se, pokud by tak činila i nadále (namísto generování pouhých 1,71 miliardy eur), současná hodnota tohoto toku hotovosti je na 38 miliardách dolarů. Jinak řečeno, kapitalizace zhruba odpovídá předpokladu, že FCH bude akcionářům (!) generovat dlouhodobě to, co za posledních 12 měsíců. Je to realistické?

Fiat Chrysler před časem představil pětiletý plán dalšího rozvoje. Podle něj by se měl zaměřovat zejména na prémiové značky, které by mu následně měly umožnit další zvýšení ziskových marží. Management konkrétně hovoří o 7% růstu tržeb a „upravených“ EBITDA maržích (neobsahují mimořádné položky) rostoucích ze současných 6,4 % na 9 – 11 %. Tomuto cíli by měly napomoci zejména značky Jeep, Maserati, Alfa Romeo a Ram, klesat by naopak měl význam Chrysleru, Dodge a Fiatu.

Pro zajímavost: Pokud by se skutečně růstu tržeb podařilo dosáhnout a stejně jako očekávané EBITDA marže by se pohybovaly i marže ostatní, vychází mi férová hodnota vlastního jmění FCH asi 10 % nad současnou kapitalizací – tedy pokud za výchozí bod vezmeme oněch 1,71 miliard eur. Pokud bychom začínali s 3,4 miliardami eur, vyjde nám samozřejmě, že akcie jsou v tomto scénáři masivně podhodnocené. Stejně jako o vzdálenější budoucnost se tedy hraje i o to, zda firma dokáže udržet vysoko nastavenou laťku tvorby hotovosti z prvního čtvrtletí. V něm totiž dokázala hodně meziročně nakopnout provozní cash flow, zatímco investice meziročně znatelně klesly. A i kdyby se to nepovedlo, patří firmě uznání za to, jak se zvedla z období, kdy lavírovala na pokraji pádu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688