Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Hypotéky  |  11.07.2018 16:23:37

Hypotéky kromě České republiky regulují i…

Regulace hypotečních úvěrů není „vynálezem“ České národní banky. Několik let rostoucí ceny nemovitostí straší centrální bankéře ve většině vyspělých zemí. Jen letos přicházejí s regulací hypoték např. Maďarsko, Švédsko, Velká Británie, Kanada. V USA a Austrálii si „zatím“ posvítí jen na zprostředkovatele hypoték a jejich nekalé praktiky.

Stejně jako Česká republika, Maďarsko i Švédsko omezují maximální podíl splátky hypotéky na příjmech žadatelů o úvěr.

V Maďarsku, od 1. října 2018 bude možné získat úvěr pouze v případě, že splátka úvěru činí max. 25 % příjmů žadatelů (u úvěrů do 400 000 forintů se splatností do 5 let), resp. 50 % příjmů (úvěry se splatností nad 10 let). Již nyní, Maďarsko diskutuje o další vlně regulací, jež by měla vstoupit v platnost 1. července 2019.

Švédsko, země často dávána za příklad trhu s nafouknutou realitní bublinou, pak zavedlo regulaci, kdy splátka hypotéky nesmí překračovat 4,5násobek ročních příjmů. Tento krok by mohl, dle odhadů švédské centrální banky, způsobit pokles cen nemovitostí o 1 % - 1,5 %. Na dopady regulace ve Švédsku netrpělivě čekají v Norsku a Dánsku, jejichž nemovitostní trhy rovněž zažívají silná pnutí.

Kanada, kde ceny nemovitosti rostly díky kombinaci přílivu zahraničního spekulativního kapitálu a levných „tuzemských“ peněz, nejdříve zavedli „spekulativní daň z nemovitosti“ ve výši 15 % týkající se zahraničního kapitálu směřujícího do kanadských nemovitostí. Nová regulace je však namířena na „domácí“ kupující, kteří nově musí financovat 20 % zástavní hodnoty nemovitosti z vlastních zdrojů.

Ve Velké Británii začínají být problémem hypotéky určené na investiční nemovitosti. 3 % populace Velké Británie vlastní minimálně 1 nemovitost určenou k pronájmu. Tento typ „přivýdělku“ se stal ve Velké Británii velmi populární. Nezkušení pronajímatelé se však vinou špatných kalkulací dostávají do situace, že jim výnos z pronájmu nepokryje náklady na hypotéku. Problém je zejména u starších nemovitostí se zvýšenými nároky na údržbu.

V USA a Austrálii jsou „na mušce“ hypoteční zprostředkovatelé dopouštějící se nekalých praktik v podobě doporučení, jež nejsou v zájmu klienta, ale jich vlastních. Řeč je zejména o doporučení založených na rozdílné výši provizi za zprostředkování hypoték u jednotlivých bank, kdy zprostředkovatelé doporučují úvěry, u nichž mají vysokou odměnu za podpis smlouvy (mimochodem, tato praktika se hodně vyskytuje i v České republice, kdy některé finanční domy vyplácí velké provize za zprostředkování za účelem zvýšení tržního podílu).

Ve všech zvýšených zemích se můžete setkat s podobnou „nelibostí“ jako v České republice. Hypotéky zde budou méně dostupné, postiženi budou zejména mladí žadatelé s nízkými příjmy a lidé, kteří již nyní mají hypotéky „neodpovídající“ jejich příjmům. Zároveň, všechna tato opatření jsou nezbytná k tomu, aby případný pokles cen na realitních trzích byl pozvolný a neohrozil skokově schopnost dlužníků dostát svým závazkům.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688