Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.07.2018 17:16:49

Prezident Zeman jmenoval novým ministrem spravedlnosti právníka Jana Kněžínka

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý jmenoval novým ministrem spravedlnosti Jana Kněžínka, dosavadního místopředsedu Legislativní rady vlády. Kněžínek, který se na Právnické fakultě Karlovy univerzity zabývá ústavním právem, nastupuje na místo ministryně Tatiany Malé z hnutí ANO, která v pondělí odstoupila kvůli podezření z plagiátorství u svých diplomových prací. Resort spravedlnosti tak opět povede ministr nominovaný za ANO.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dříve během dne řekl, že požádal Zemana, aby se dotyčný mohl už dnes odpoledne na Hradě zúčastnit chystaného jmenování soudců, což se nestihlo.

Hlasování o důvěře ve středu

Kněžínek doplní vládu jmenovanou 27. června, která se bude ve středu ucházet o důvěru Poslanecké sněmovny. Schůze začne v 9:00. Premiér Andrej Babiš si pro svou menšinovou koaliční vládu složenou ze zástupců hnutí ANO a ČSSD zajistil podporu komunistů. Vláda by tak měla důvěru poslanců hladce získat.

Babiš v pondělí po rezignaci Malé novinářům řekl, že Zemana požádá, aby ho dočasně pověřil řízením ministerstva spravedlnosti místo Malé. Mimo jiné kvůli svému stíhání v kauze Čapího hnízda se však stal terčem kritiky. Dnes od záměru ustoupil. Uvedl, že v pondělí šlo o spontánní reakci, a změnu názoru vysvětlil tím, že nechce dál čelit kampani. "Abych nemusel poslouchat blbé kecy od opozice a twitterové bubliny," konstatoval.

Malá v pondělí po 13 dnech ve funkci oznámila, že ve vládě končí. V posledních dnech čelila obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích. Kritiku označila Malá za mediální kampaň a trvá na tom, že nepochybila. Ještě v pondělí odpoledne se na tiskové konferenci hájila, jen několik hodin poté během schůze vedení nejsilnějšího vládního hnutí řekla novinářům, že rezignuje, aby nepoškozovala novou vládu ani ANO.

Babiš dnes novinářům řekl, že po tiskové konferenci ministryně bylo jasné, že kampaň pojede dál. "Je to tvrzení proti tvrzení, paní Malá řekla, že má čisté svědomí. Já to nechci řešit, je to za námi. Paní Malá se zachovala statečně, bylo to pro ni těžké, ale po té tiskové konferenci bylo jasné, že není zájem slyšet její argumenty," uvedl premiér.

Zeman soudcům: Novináři jsou vosy

Oproti zvyklostem se bez ministra spravedlnosti muselo obejít dnešní jmenování soudců prezidentem republiky, protože funkce aktuálně nebyla obsazena. Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval 40 nových soudců navržených ještě exministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem. Řekl jim, že zatímco ministři přicházejí a odcházejí, soudní soustava zůstává. Zároveň je vyzval, aby před vynášením rozsudků zachovávali mediální ticho. Novináře označil za vosy, soudci se je prý mají snažit zaplácnout.

Zdroje: ČTK, Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688