Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  04.07.2018 18:48:50

Renault spustí sdílení elektrovozů

Skupina Renault dnes společně s městem Paříž oznámily svůj záměr rozvíjet elektrickou mobilitu pro Pařížany, obyvatele Francie či návštěvníky této metropole.

V rámci první etapy nabídne skupina Renault, prostřednictvím dceřiné firmy Marcel, carsharing samoobslužných elektrických vozidel. Přístupné budou nepřetržitě a bez parkovacích stanic částečně již od 24. července, resp. od září. Nabídka vozů se bude týkat výhradně elektrovozů skupiny Renault, resp. tedy vozů ZOE, Twizy, Kangoo Z.E, Master Z.E. Do konce roku 2019 se má daná flotila elektrovozů ve městě rozšířit na celkem 2 000.

Zdroj: Renault.com

Renault tak navázal na již úterní oznámení konkurenčního rovněž domácího koncernu PSA. Ten odtajnil, že pod značkou Free2Move nabídne v Paříži rovněž sdílení svých elektrovozů. Stane se tak nicméně o něco později, když flotila elektrovozů Peugeot a Citroën bude k dispozici v posledním čtvrtletí tohoto roku. V úvodní fázi má činit 500 vozů. Celosvětově působící zmiňovaný startup Free2Move od svého vzniku v roce 2016 již nyní disponuje flotilou 65 tisíc vozů v celkem 10 zemích. Počet uživatelů carsharingu firmě narostl již na více než milion.

Oba koncerny svým přístupem hodlají pomoci zlepšit životní prostředí metropole s ohledem na výzvy jako je veřejné zdraví, změna klimatu, snadnější cestování, přístupnost a ekonomická atraktivita.

Volkswagen a spolujízda

Ohledně konkurence lze připomenout prosincové oznámení Volkswagenu, který chce napomoci k redukci dopravy pilotně v Hamburku jinou formou - spolujízdou. Dceřiná firma MOIA pro tento účel představila plně elektrický minibus. Ten má až šesti cestujícím nabídnout dostatečný prostor pro pohodlnou přepravu. Interiér je totiž koncipován na šest samostatných sedadel s dostatečným prostorem pro nohy i samotný pohyb po voze, aby cestující snadno dosáhl kteréhokoliv sedadla. Sedadla mají k dispozici například stmívající světla a USB porty. Samozřejmostí má být připojení WiFi. Případná zavazadla si cestující bude moci odložit v prostoru vedle řidiče. K pohodlnému nástupu a výstupu mají přispět automatické dveře.

Vizí Volkswagenu je po rozšíření služby do dalších evropských velkoměst do roku 2025 tímto způsobem redukovat počet vozů ve městech o jeden milion.

Zdroj: moia.io

ČEZ a Vulog

Z domácích luhů a hájů lze v daném segmentu uvést investici ČEZ, která prostřednictvím kapitálového fondu Inven Capital získala loni v srpnu blíže nespecifikovaný minoritní podíl ve francouzské Vulog. Ta je globálním lídrem v poskytování technologií pro sdílenou mobilitu ekologických aut ve městech neboli zmiňovaný tzv. carsharing.

Tehdy generální ředitel Inven Capital Petr Míkovec ke vstupu do Vulog mj. uvedl: „VULOG reaguje na rychle rostoucí poptávku po sdílení ekologických aut ve městech nabídkou technologického řešení pro provozovatele carsharingu, kteří cenově dostupný pronájem aut nabízí svým koncovým zákazníkům. Mladá generace lidí mezi 20-30 lety již nevidí ve vlastnictví aut společenskou hodnotu, ale raději je sdílí dle svých momentálních potřeb. Světový trh carsharingu roste a očekáváme, že do roku 2020 vyroste na více než čtyřnásobek.“

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688