Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  04.07.2018 10:19:01

Čtvrtý červenec v USA i na trzích

Je středa čtvrtého července. Spojené státy slaví Den nezávislosti, který je jakožto státní svátek spjat s prázdninami na amerických trzích. A právě tato pauza by mohla na některé trhy, například ty rozvojové, vnést zase o něco více klidu.

Domácí měna během včerejšího obchodního dne krátce oslabila až téměř k hranici 26,18 za euro, což je její nejslabší hodnota od srpna 2017. Vzhledem k tomu, že tento odskok nebyl vyvolán žádnými daty ani sentimentem regionálního trhu – polský zlotý v tu dobu oslaboval, maďarský forint si naopak připisoval zisky – šlo patrně o další důkaz stálé přítomnosti horkého kapitálu, který s vývojem české měny z posledních dní poněkud ztrácí trpělivost. Vedle toho mohly dle agentury Reuters sehrát roli i stop-lossy nastavené před vlažným obchodováním během státních svátků.

Koruna malou část včerejších ztrát nakonec umazala. Stále platí, že se již nějakou dobu veze na vlně nervozity rozvojových trhů, která se projevuje i na zlotém a forintu. Investoři ve strachu z eskalace obchodních válek USA vs. zbytek světa (aktuálně se spekuluje o amerických clech na dovoz automobilů z EU a o následných odvetných opatřeních) a s vidinou vyšší výnosnosti spojenou s výhledem amerických sazeb přesouvají kapitál směrem do USA. Tento přesun je přitom nejvýraznější u rozvojových trhů a tamních měn. Za poslední měsíc tak vůči dolaru nejvíce oslabil jihoafrický rand, izraelský šekel a maďarský forint. Poslední zmiňovaný se pak dokonce dostal na historická minima dosažená ve dvojici s eurem.

Kalendář domácích dat byl včera prázdný, dnes nás čeká výsledek maloobchodu za květen. Koruna se aktuálně obchoduje na 26,11 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,98 až 26,16 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,25 až 22,44 USDCZK.*

V případě eura jsme díky uklidnění situace kolem německé vládní koalice, kde ministr vnitra a šéf CSU Horst Seehofer pohrozil rezignací, posunuli na o něco silnější hodnoty. Nadále ale platí, že jakékoliv politické otřesy u našich sousedů představují pro společnou evropskou měnu negativní fundament. V pozadí toho pak působí úroková a ekonomická divergence mezi evropskou a americkou ekonomikou.

Jak již bylo řečeno, americké trhy budou dnes z důvodu státního svátku zavřené, z čehož by euro mohlo potenciálně profitovat. Z hlediska dat se dočkáme například indexu PMI segmentu služeb Německa i celé eurozóny.

Aktuálně se dolar vůči euru obchoduje na 1,1670 EURUSD, dolarový index se nachází na hodnotě 95,51 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1601 do 1,1739 EURUSD.*

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688