Dítě v rozpáleném autě? Hasiči radí, jak se do něj dostat nejrychleji

TNBiz, 28.6.2018
Letní teploty auto uvnitř rozpálí

Že se nemají nechávat děti zavřené v autě, se říká pořád dokola. Někteří rodiče ale stále nedbají. Slovenští policisté proto natočili instruktážní video, ve kterém popisují, jak se do rozpáleného auta co nejrychleji a nejbezpečněji dostat.

Stačí několik málo minut a teplota v autě v horkém dni stoupne natolik, že to může stát vaše dítě život. Během 10 minut se teplota vyšplhá v průměru o 7 °C, po dalších 20 minutách i o 16 °C. Podle odborníků stačí 15 minut při venkovní teplotě 24 °C a miminko může zemřít.

Jen během letošního roku museli hasiči a policisté v Česku řešit hned několik případů, kdy rodiče nechali dítě zavřené v autě a odešli třeba na nákup. Nutno dodat, že ani pootevřená okénka nezajistí vašemu dítěti dostatečné ochlazení.

V případě, že byste dítě v rozpáleném autě viděli, měli byste se snažit co nejrychleji dostat dovnitř. "Ideální je najít si něco velkého, čím sklo rozbijete. Příliš vhodná není cihla, protože by mohla proletět dovnitř a dítě poranit," radí slovenští hasiči v instruktážním videu.

Ve většině případů sedí dítě vzadu, vhodné je proto rozbít přední okénko, aby dítěti neublížily úlomky okna. Potom už jednoduše auto odemknete. "Úder by neměl být veden doprostřed skla, ale do rohových částí okna. Zadním sklem se do auta dostat nesnažte, je zbytečně velké," vysvětlil hasič.

Vhodné je mít v autě tzv. automatický důlčík. Jedná se malý nástroj, který přiložíte k oknu a jednoduchým zatlačením dojde k uvolnění pružiny a následnému úderu, který rozbije celé okénko. Jeho použité je daleko jednodušší než tlouct do okna například kladivem.

Ve chvíli, kdy se do auta dostanete, okamžitě otevřete všechny dveře. Dítě vyneste ven a začněte ho ochlazovat a podávat mu tekutiny.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky