Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  28.06.2018 10:13:23

V pátek večer ČEZ plánovaně odstaví druhý temelínský blok. Důvodem jsou kontroly a výměna paliva

Odstavení druhého temelínského bloku ČEZ naplánoval na pátek večer. Během víkendu bude technologie postupně chladnout a naplno se vlastní práce rozběhnou od pondělí. Mezi prvními proběhne otevírání reaktoru, na které jsou plánovány čtyři dny.

Důležitou prací během odstávky je výměna paliva. Energetici vůbec poprvé zavezou modernizované palivo typu TVSA-T, mod.2. Celkově půjde o 48 modernizovaných palivových souborů, které doplní původní typ paliva. „Modernizované palivo má v porovnání s předchozím typem určité konstrukční úpravy. Palivový soubor je mechanicky odolnější, palivové pelety mají jiný design a změny jsou i v pokrytí paliva. Jeho použití muselo předcházet náročné licenční řízení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost,“ vysvětluje Bohdan Zronek, člen představenstva společnosti ČEZ. (v květnu doplnil Temelín zásoby paliva - https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/6413.html)

Zavážení nového paliva energetici plánují na první polovinu srpna. Ještě předtím budou do skladu použitého paliva zavazeny čtyři kontejnery s použitým palivem. Zde zaplní 35.-38. skladovací pozici z celkových 152.

Z hlediska délky odstávky pak budou klíčové především práce na turbíně a kontroly bezpečnostních divizích. „Turbína bude kompletně rozebraná a všechny tři nízkotlaké rotory převezeme ke kontrole a přelopatkování čtvrtých oběžných kol přímo k výrobci do Plzně,“ doplňuje Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Kontroly všech tří bezpečnostních divizí jsou součástí každé odstávky, tentokrát navíc proběhne modernizace výtlaku čerpadel technické vody důležité. Práce budou náročné, protože půjde o mnoho činností na velmi malém prostoru.

V souvislosti s provozem chladicích věží bude probíhat čištění přívodního potrubí a bazénů pod věžemi. Navíc začne důležitá rekonstrukce vnitřního povrchu potrubí, které propojuje chladicí věže s technologií uvnitř strojovny. http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-temelin/

I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. Odstávka prvního bloku proběhla od začátku loňského prosince do začátku března, trvala 83 dní a ČEZ ji zvládl s šestidenním předstihem. https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/6305.html

Od začátku roku vyrobil Temelín 7,66 TWh elektřiny.

 

Ing. Marek Sviták
tiskový mluvčí JE Temelín Skupiny ČEZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688