Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  27.06.2018 15:10:54

ČNB zvýšila počtvrté své úrokové sazby. Ekonomika si to bezpochyby zaslouží


Bankovní rada ČNB dnes rozhodla zvýšit své úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba se tak dostává na úroveň 1,00 % a lombardní sazba na 2,00 %. Diskontní sazba byla ponechána na současné hodnotě 0,05 %. Hlasování bankovní rady bylo jednomyslné.  

Členové bankovní rady se tak navzdory svým předchozím vyjádřením a prognóze centrální banky odhodlali přistoupit k dřívějšímu zvýšení úrokových sazeb, které si tuzemská ekonomika bezpochyby zaslouží. Situace v ekonomice a na finančních trzích se výrazně liší od předpokladů centrální banky, což ji donutilo změnit názor a přistoupit ke zvýšení sazeb dříve. Koruna za poslední měsíce prudce oslabila a meziroční míra inflace v květnu vyskočila na 2,2 %, což je o tři desetiny procentního bodu vyšší hodnota, než jakou očekávala ČNB. K tomu se přidává dlouhodobě přehřívající se trh práce a nejrychlejší růst reálných mezd od roku 2003. Ačkoli naše prognóza počítala se zvýšením sazeb až na začátku srpna, z makroekonomického pohledu nevidíme rozdíl v tomto načasování. Ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku by pak podle nás mělo následovat ještě jedno zvýšení sazeb. Dvoutýdenní repo sazba by tak na konci roku měla být na úrovni 1,25 %. 

Podle slov guvernéra J. Rusnoka situace ukázala, že není na co čekat. Zdůraznil také, že bankovní rada nebude váhat s dalším utahováním měnových podmínek, pokud pro to budou podmínky. Zůstane-li koruna dále na slabších hodnotách, lze očekávat další zvyšování úrokových sazeb. Nicméně razantnější zvýšení sazeb o více než čtvrt procentního bodu nebylo tématem diskuze a ani situace není tak urgentní, aby toto téma mohlo být na stole.

Bankovní rada hodnotí současný stav ekonomiky jako proinflační. Centrální banka vidí jako rizika pro vyšší inflaci slabší kurz koruny a silnější inflační tlaky ze zahraničí (zejména cena ropy). Zároveň byly zdůrazněny nové nejistoty a to zejména ze zahraničí.

Koruna reagovala na rozhodnutí posílením. V průběhu tiskové konference guvernéra zaznamenala vyšší volatilitu. V závěru se však stabilizovala na úrovni EUR/CZK 25,82, což odpovídá hodnotám ze začátku týdne. 

 


Autor: František Táborský, analytik
Editor: Milan Frydrych, analytik

Ekonomický výzkum
Raiffeisenbank a.s.
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688