Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  27.06.2018 12:56:24

Je třeba zabít Teslu


Šéf společnosti Tesla a velký vizionář Elon Musk před několika dny rozeslal asi 30 000 svých zaměstnanců text, ve kterém hovoří o sabotáži firemního provozu. Tato sabotáž měla podle CNBC zahrnovat i změnu softwaru ve výrobním systému a „export vysoce citlivých dat neznámým třetím stranám“. „Rozsah celé akce ještě není znám, ale to, co doposud víme, je hodně vážné. Člověk, který to udělal, tvrdí, že tak činil kvůli tomu, že se mu nedostalo požadovaného povýšení. Musíme ale zjistit, zda jednal sám, nebo ve spojení s dalšími zaměstnanci či dokonce s nějakou organizací zvenčí,“ napsal Musk. Jamie Powell na FTAlphaville rozebírá širší souvislosti celé události.

Powell poukazuje na to, že v Kalifornii mohou být lidé za podobné činy posláni do vězení až na tři roky. A k podobným věcem nedochází ve velkých firmách jen ojediněle. Musk ovšem tvrdí, že Tesla je (i v tomto případě) jedinečná. „Jak dobře víte, seznam organizací, které by si přály pád Tesly, je dlouhý. Patří sem obchodníci z Wall Street, kteří drží krátké pozice na jejích akciích a mohou na nich prodělat miliardy dolarů. Nebo ropní giganti, kteří patří k nejbohatším korporacím na světě a nelíbí se jim pokrok Tesly v oblasti solární energie a elektromobilů. A jsou tu i velké automobilky. Tyto společnosti nejednají vždy v rukavičkách, a když jsou ochotny podvádět s emisemi, možná jsou ochotny podvádět i jinak,“ míní šéf Tesly.

Powell tento názor komentuje s tím, že ropné společnosti jsou cílem mnoha podobných obvinění a korporátní špionáž není automobilkám cizí. Zahrnovat do podobných seznamů investory s krátkými pozicemi je ale novinka. A Powell v této souvislosti zmiňuje studii, ve které Jonathan M. Karpoff a Xiaoxia Lou poukazují na schopnost takových investorů identifikovat zavádějící finanční informace a pochybné chování vedení firem. Navíc pomáhají tlumit nadměrné nadšení trhu, což je podle Powella v případě Tesly, která se i přes pokračující ztráty obchoduje za šestinásobek tržeb, více než relevantní.

Držitel Nobelovy ceny za ekonomii Robert Schiller zase došel k závěru, že realitní bublina se v USA nafoukla i proto, že neexistoval efektivní mechanismus, jak proti realitám otevírat krátké pozice. A výrazný zájem investorů zaměřujících se na krátké pozice vzbudily v minulosti zejména problematické společnosti jako Enron, Lehman Brothers, Tyco, Worldcom či Carillion. „Jsou i extrémní případy, kdy například jeden muž zkoušel v obchodu Target instalovat výbušninu s cílem potopit akcie této společnosti,“ píše Powell. Dodává však, že organizování sabotáže už vypadá jako příliš ujetý způsob, jak tlačit na propad cen akcií, a to „zejména ve srovnání s tím, jak akcie Tesly dovede potopit sám Musk svým projevem při hovoru s analytiky“. FTAlphaville vše uzavírá s tím, že „pokud Tesla padne, nebude to kvůli krátkým pozicím. Jsme si docela jisti, že Musk si toho je dobře vědom.“

Zdroj: FTAlphaville

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688