Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  26.06.2018 19:19:32

Přichází dividendové žně na evropských akciích?


Stratég Citi Jonathan Stubbs ve své nové analýze nešetří optimismem ohledně evropských akcií. Poukazuje sice na konec QE, ale přidává pohled na fundament korporátního sektoru, který by se investorům mohl líbit. Podívejme se na něj.

Stubbsova teze se točí kolem následujícího grafu, který ukazuje, kolik volného prostoru mají jednotlivé evropské sektory pro zvyšování dividend. Konkrétně ukazuje rozdíl mezi takzvaným výnosem volného toku hotovosti (poměr tohoto toku hotovosti FCF na akcii k ceně akcie) a dividendovým výnosem (poměr dividendy a ceny akcie). Abychom dobře chápali, o čem je řeč, podívejme se na jednoduchý příklad:

Dejme tomu, že nějaká akcie se obchoduje s cenou 100 , vyplácí dividendu ve výši 5 a volný tok hotovosti FCF (to, co jí z provozního toku hotovosti zbude po investicích) na akcii dosahuje 10 . Dividendový výnos dosahuje 5 %, FCF výnos 10 %, rozdíl mezi nimi je pět procentních bodů. Pokud se tedy tato firma nechystá na velké akvizice, splácení dluhů či hromadění hotovosti v rozvaze, má prostor pro velké, teoreticky až 100 % navýšení dividend. Jak na tom tedy jsou konkrétní sektory?

Pouze utility mají dividendový výnos nad FCF výnosem (hodnoty jsou průměry za období 2018 – očekávání 2020). Zbytek trhu vykazuje někdy až hodně vysoké rozdíly mezi oběma výnosy, a tudíž velký teoretický potenciál pro navyšování dividend. Nejlépe jsou na tom v tomto ohledu základní materiály s FCF výnosem na 9 % a dividendovým výnosem na 4 %. A technologie s FCF výnosem na 4 % a dividendovým výnosem pod 2 %:


Není ale možné, že by firmy tohoto dividendového potenciálu nevyužily a namísto toho skutečně syslily peníze v rozvaze, snižovaly dluhy, či se vydaly směrem k M&A dobrodružstvím? Citi bohužel neukazuje historický standard onoho výnosového rozdílu, který by ukazoval, jak moc je současný stav (ne)vyjímečný, a tudíž jak velká je pravděpodobnost, že se promítne do skutečných dividendových žní. Poslouží ale i pohled na historii výplatního poměru. Tedy poměru dividend a zisků:


Čím vyšší je současný výplatní poměr relativně k historii, o to menší je pravděpodobnost, že firmy budou ze svých volných zdrojů (zisků, respektive FCF) vyplácet ještě více (výplatní poměr ještě vzroste). Pohled na ona konkrétní agregovaná čísla je v tomto smyslu nejednoznačný – výplatní poměry se sice stáhly z maxim roku 2016, ale stále se nachází na dost vysokých úrovních. Citi ovšem tvrdí, že tahounem tohoto vývoje jsou hlavně ropné firmy, utility a telekomunikace, ale celá polovina sektorů má výplatní poměry pod historickými průměry.

Takže podle výše uvedeného se zdá, že „zdroje jsou“ a firmy by nemusely váhat s jejich rozdělením akcionářům. A není třeba dlouze rozebírat, že investoři si růstu dividend většinou hodně považují a ceny akcií se podle toho chovají. Protiargument proti nadšené proevropské investiční tezi nemusíme hledat daleko – stačí se vrátit k mému včerejšímu příspěvku „V evropské ekonomice to začíná být zajímavé“.

Třeba taková BNP Paribas vidí současný vývoj v evropské ekonomice podobně neradostně (viz následující graf s vedoucími indikátory). Optimismus se jí z něj ale daří dostat poukázáním na to, že pokud přijde obrat k lepšímu, právě v takovou zlomovou chvíli posilují trhy nejvíce. Pokud tedy to „pokud“ nastane. Je to možné, i když zejména černé labutě v Bílém domě nyní svým „uměním vyjednávat“ táhnou vývoj trochu jiným směrem. Možná, že ale na konci všeho bude výrazná redukce tarifů a cel na všech stranách obchodních potyček a všichni budeme happy jak dva importované grepy.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.10.2020Dividendové žně? Patria (Patria Finance)
28.02.2019Nejlepší evropské dividendové akcie 2019 Jonáš Mlýnek (LYNX)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688