Připravte auto na cestu k moři: pozor na kamery, klimatizaci i hasicí přístroje

TNBiz, 25.6.2018

Téměř čtyři tisíce Čechů mělo loni na dovolené v zahraničí problémy s autem. A to buď kvůli nehodě nebo poruše. Otázkou tedy je, jak naše auto na dlouhé cesty k moři připravit a na co si dát v jednotlivých zemích pozor.

Češi jezdí v letních měsících nejčastěji do třech zemí - na Slovensko, kde jsou povinnosti téměř totožné s Českou republikou, ale také do Itálie a Chorvatska. Právě tam by si řidiči měli dávat pozor na některé specifikace.

"Například v Rakousku je zakázáno používat on board kameru, neměla by být ani na skle. Ve Francii je zase potřeba mít v autě alkohol tester. A doporučuji určitě vesty a mít jich tolik, kolik je lidí ve vozidle," sdělil Pavel Foltýn z Auto ESA.

A je třeba také oddělit některé mýty od pravd. Jeden z nich je o barvě reflexních vest - je totiž jedno, v jaké zemi máte jakou barvu a zda je zelená či červená. "To bychom asi tolik nemuseli řešit a opravdu kromě toho, že se to může plést s policistou, tak nemáte důvod, proč se tím zabývat," upozornil Igor Sirota z ÚAMK.

Odborníci doporučují také pořídit si malý hasicí přístroj, který není v okolních zemích pro cizince v povinné výbavě. Na co si dát pozor, jsou náhradní žárovky. Paradoxně je musí automobilky dávat i k novým vozům, které už ke svícení ale používají nejmodernější technologie bez klasických žárovek.

Pokud vyrážíte na dlouhé cesty, je důležité zkontrolovat například funkčnost klimatizace. Zda je doplněná a má v pořádku filtry. Důležité je také zkontrolovat další kapaliny a gumy.

"Nezapomenout na to zkontrolovat pneumatiky. Policisté obzvláště v Rakousku jsou hákliví nejenom na správnou hloubku vzorku ale i stejný rozměr," upozornil Foltýn.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy