Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.06.2018 14:55:53

Firmy by se měly rychle připravovat na velmi tvrdý brexit


„Až se na konci měsíce setkají špičky EU, pravděpodobně zazní varování jednotlivým vládám a firmám, aby se připravovaly na brexit bez dohody, kterému se také říká tvrdý brexit. Právě tímto směrem totiž jednání mezi EU a Velkou Británií míří,“ tvrdí na stránkách Bloombergu Leonid Bershidsky. V tuto chvíli může podle něj poskytnout naději snad jen teorie her, podle které má britská premiérka Theresa Mayová motivaci k tomu, aby „hnala věci až na hranu“. To jí totiž dává větší pravděpodobnost úspěchu při pokusu o schválení dohody britským parlamentem. EU zase doposud nic nového nenabízí a neustále hovoří o tvrdém brexitu, ovšem zde může zase jít o snahu ukázat, že její vedení je skutečně ochotno odejít od stolu bez jakékoliv dohody.

Pokud skutečně nebude žádná dohoda uzavřena, Británie odejde z EU v březnu 2019 bez přechodného období. Vznikne mezera v regulačním prostředí, a to zejména v této zemi. Ve Financial Times bylo nedávno uvedeno, že britská vláda se tímto problémem tolik nezabývá, protože jej stále nevnímá jako realistický scénář. Jenže víra v to, že obě strany jen blafují, ignoruje jeden detail: Brexit není tak úplně karetní hrou. Už proto, že strany, které sedí u stolu, ne zcela reprezentují zájmy těch, které mají zastupovat. A podle Bershidskyho to platí zejména o konzervativních zastáncích brexitu.

Na odchod Británie z EU by se měly vážně připravovat zejména firmy už proto, že pokud se bude obchod odvíjet od pravidel Světové obchodní organizace, zatíží jej 2% cla na většinu zboží, ale 10% cla na automobily a 20% cla na zemědělské výrobky. Wen Chen z University of Groningen minulý rok představil studii, která analyzuje, jaké země budou nejvíce dotčeny brexitem. Následující graf ukazuje modelované dopady tvrdého brexitu na HDP vybraných zemí v hypotetickém případě, kdy by obchod s Velkou Británií úplně zamrznul. Realita bude i v případě tvrdého brexitu jiná. Ovlivní ji zejména uvedená cla a odpovídající útlum ve vzájemném obchodu. Graf nicméně ukazuje, jaké ekonomiky jsou na tvrdý brexit nejcitlivější:


Na počátku roku byl v Německu proveden průzkum mezi firmami, který ukázal, že jen asi 14 % z nich je dobře připraveno na důsledky brexitu. Zejména automobilky mají velký zájem na tom, aby se Britové s EU dohodli. Podle Bloombergu už by se namísto optimismu měly připravovat na scénář tvrdého brexitu. Irské ministerstvo zemědělství už například vyslalo mise do zemí jako Japonsko, Mexiko, USA či Saúdská Arábie ve snaze najít alternativní trh pro domácí exporty potravin. „Možná, že EU a Británie hrají jen strategickou hru, ale i tak by šlo o značně rizikový postup. Kvalita hráčů na obou stranách napovídá, že ten nejhorší výstup je realistickou možností,“ domnívá se Berhidsky.

Zdroj: Bloomberg


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688