Patria (Patria Finance)
Komodity  |  22.06.2018 15:08:23

Technická analýza: Bod zlomu: V hlavní roli OPEC+

Celý svět bude dnes a zítra s napětím sledovat zasedání členů ropného kartelu OPEC ve Vídni, kde se poprvé po roce a půl jedná o uvolnění těžebních limitů. Důvodem není dosažení tak velkého deficitu na trhu se surovou ropou a nebo dosažení cílové ceny, nýbrž výpadek produkce Venezuely a opětovné zavedení omezení vývozu z Iránu. Ropný kartel vlastně nebude své limity příliš měnit, protože své závazky dnes plní na 160 %, takže spíše se bude jednat o tom, na kolik se přiblíží svému závazku. Nutno zmínit, že uvolnění podmínek se určitě nebude líbit ani Iránu ani Venezuele, které jsou kapacitně omezené a na vyšších cenách jsou tyto státy značně závislé. Z toho důvodu budou informace ohledně budoucích kvót výrazně pod drobnohledem a stanou se hlavní hybnou silou pro ceny ropy v nadcházejících dnech.

USOil: Jednání o uvolnění těžebních limitů v podání kartelu OPEC seslalo ceny lehké americké ropy z maxim na dvouměsíční minimum a dokonce krátkodobě i mimo trendový kanál, ve kterém se ropa svorně pohybovala od začátku letošního roku. Poslední týden tak cena osciluje mezi dvěma mantinely Fibonacciho retrecementu 64,8 až 66 dolarů za barel. V tuto chvíli se WTI podařilo protnout důležitou úroveň na hodnotě 66 dolarů a pomalu to začíná vypadat na návrat do našeho starého známého trendového kanálu.

Preferovaný scénář: Long pozice. Věříme, že kartel OPEC nebude chtít hodit za hlavu rok a půl tvrdé práce a tak sázíme na spíše smířlivý scénář, který na trh pustí novou ropu max. do 600 tis. barelů denně. To by mohlo být kompromisní řešení i pro Irán a býčím signálem pro spekulanty. Věříme tedy v další růst cen s tím, že na cestě ke ztraceným hodnotám bude v ropě v cestě stát silná rezistence na úrovni 68,40 dolarů za barel.

Alternativní scénář: Short pozice. Pokud ropný kartel kohoutky povolí víc, než s čím trh doposud počítá, mohlo by dojít k prolomení technické podpory na hodnotě 64 a poté následný pád cen na úroveň 62 resp. 60 dolarů za barel.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688