Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  21.06.2018 18:43:47

Co lze očekávat od pátečního zasedání OPEC?

Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

Ministři zemí sdružených v OPEC se již začínají scházet ve Vídni, aby se zúčastnili pátečního zasedání, které mnozí označují jako nejtěžší od roku 2011. Tehdy seskupení zemí, včetně Venezuely a Íránu, zablokovalo snahy Saudské Arábie zvýšit produkci kartelu, která chtěla přibrzdit rostoucí ceny ropy. Tehdejší saudsko-arabský ministr Ali al-Naimi volal po zvýšení denních dodávek o 1,5 milionu barelů.

Během globální finanční krize v roce 2009 klesla cena ropy na 40 dolarů za barel. Protesty (tzv. Arabské jaro) v Severní Africe a na Středním východě způsobily problémy s dodávkou ropy Brent a její cena v dubnu 2011 vyšplhala až nad 120 dolarů.

Saúdská Arábie ignorovala odmítavé rozhodnutí OPEC a v roce 2011 během prvních osmi měsíců zvýšila produkci o 1,6 milionu barelů denně. Cena se tak stabilizovala a následující roky přetrvala na průměrné úrovni 110 dolarů. Pak ji v druhé polovině roku 2014 dolů strhla nová nabídka břidličné ropy z USA.

Dnes vidíme, že se cena zotavila z minim 27 dolarů za barel z roku 2016, a vzrostla na zhruba 75 dolarů. Zásluhu na tom má zejména úspěšné uplatnění dohody o omezení produkce z ledna 2017. OPEC se spolu s třetími zeměmi vedenými Ruskem podařilo udržet cenu na růstové trajektorii od června minulého roku. Po tom, jak trh překonal situaci globálního přebytku ropy, však Saúdská Arábie a Rusko minulý měsíc překvapily rétorikou o zvyšování produkce.

Tváří v tvář rostoucímu tlaku z rozvíjejících se ekonomik, které cítí dopad rostoucích cen ropy, silnějšího dolaru a vyšších nákladů na dolarové financování, cítí Saudi potřebu přizpůsobit nabídku ropy poptávce, aby se tak vyhnuli riziku zpomalení hospodářského růstu. Rozhodnutí je přehazováním si horkého bramboru.

Americký prezident Donald Trump nedávno obvinil na svém twitterovém účtu OPEC z odpovědnosti za rostoucí ceny suroviny. Íránský ropný ministr zas označil za vinné Spojené státy, které opět uvalily sankce na Venezuelu a Írán.

Hlavním důvodem, pro který je zvyšování produkce opět na stole OPEC, je přehnané škrcení dodávek ropy na trh. Ekonomický kolaps Venezuely a problémy v Angole snížily produkci v těchto zemích o více než 600 tisíc barelů denně pod cílovou úroveň. Zvýšení těžby v některých zemích tak nezmění dohodu o limitování dodávek. Jedinou otázkou nyní je, jak si toto navýšení rozdělí mezi sebou jednotliví producenti. Jak Saúdská Arábie, tak Rusko, jsou kapacitně schopné těžit víc.

Očekáváme proto, že OPEC bude souhlasit se zastropováním celkové výroby ropy, ale zároveň rozhodne o zvýšení dodávek z některých zemí. Irán a Venezuela možná budou proti, ale jak nám dokazuje rok 2011, neznamená to, že ostatním zemím to zabrání jednat na vlastní pěst.

Dopad na ceny ropy bude pravděpodobně omezený. Nikdo z producentů nechce zvýšit těžbu více, než by byl trh schopen absorbovat. Ropa Brent tak v dohledné budoucnosti pravděpodobně zůstane v pásmu mezi 71 a 81 dolary. V krátkodobém výhledu budou ještě výpadky podporovat růst ceny, ale koncem roku může riziko zpomalení světového růstu a poptávky vyvolat protichůdnou reakci.

Riziko výpadku dodávek ropy zvýraznil například minulý kolaps exportu v Libyi. Po bojích byla totiž země nucena uzavřít důležitý přístav Ras Lanuf. Reakce trhu byla i s ohledem na blížící se zasedání ve Vídni omezena, ale podtrhuje to riziko nárůstu cen. To opravňuje snahu Saúdské Arábie limitovat nárůst ceny mírným otevřením kohoutků. Navzdory důležitosti zasedání však neočekáváme, že by měl mít na ceny aktuální nějaký zásadní vliv.

O autorovi:

Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.

Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě, tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů.

Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.

O Saxo Bank:

Skupina Saxo Bank (Saxo), je přední fintech specialista zaměřený na multi-asset obchodování a investice, poskytující „Bankovnictví jako službu“ ve velkém. Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností s cílem demokratizovat investiční a obchodní prostředí.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům, přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii, a podporuje tak komplexní hodnotový řetězec prostřednictvím „Bankovnictví jako služba“ (BaaS). Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992 a svou první online obchodní platformu představila v roce 1998 a stala se tak fintech společností dříve, než tento termín vůbec vznikl. Společnost sídlí v Kodani a zaměstnává více než 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Šanghaje, Hongkongu, Dubaje a Tokia.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.10.2022Co lze očekávat od ECB X-Trade Brokers (XTB)
03.08.2021Co očekávat od čtvrtečního zasedání ČNB? Miroslav Novák (AKCENTA CZ)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688