Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.06.2018 10:05:51

EU od pátku zavede odvetná cla na zboží z USA


Evropská unie v pátek začne uplatňovat cla ve výši 25 procent na dovoz některého zboží ze Spojených států. Oznámila to dnes Evropská komise. V první fázi se bude opatření týkat zboží, jehož roční dovoz do EU dosahuje hodnoty 2,8 miliardy eur (zhruba 72 miliard ). EU tak reaguje na americká cla na dovoz oceli a hliníku.

"Nechtěli jsme se dostat do této pozice. Jednostranné a neoprávněné rozhodnutí USA uvalit na EU cla na ocel a hliník však znamená, že nemáme jinou možnost," uvedla evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová. "Pravidla mezinárodního obchodu, která jsme po léta ruku v ruce s americkými partnery vytvářeli, nemohou být porušována bez reakce z naší strany," dodala.

EU je druhým největším producentem oceli po Číně a v loňském roce byla také druhým největším dodavatelem oceli do USA. Podle vyjádření v dolarech by byla EU dokonce jedničkou, loni činila hodnota dovozu 6,6 miliardy USD.

Seznam amerických výrobků, které budou terčem nových unijních cel, zahrnuje produkty z oceli a hliníku, zemědělské výrobky a různé další zboží. Figurují na něm například motocykly, džíny nebo whisky. Opatření EU je podle Malmströmové zcela v souladu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO) a bude zrušeno, jakmile Spojené státy odstraní svá cla na dovoz oceli a hliníku.

Hodnota exportu z Evropské unie do Spojených států, který podléhá americkým clům na ocel a hliník, dosahuje 6,4 miliardy eur ročně. V budoucnosti by měla odvetná opatření EU pokrýt americké zboží ve stejné hodnotě. Evropská komise dnes uvedla, že opatření na americké zboží v hodnotě zbývajících 3,6 miliardy eur mohou být zavedena za tři roky, nebo po příznivém verdiktu WTO.

Spojené státy zavedly cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent už v březnu. Evropská unie, Kanada a Mexiko měly z placení těchto poplatků prozatímní výjimku, která ale koncem května vypršela.

Kanadská vláda následně oznámila, že od 1. července zavede odvetná cla na vybrané americké zboží, jehož roční dovoz do Kanady dosahuje hodnoty 16,6 miliardy kanadských dolarů (zhruba 280 miliard ). Kromě ocelářských výrobků bude terčem těchto cel také řada dalších produktů, včetně potravin a nápojů. Také Mexiko se rozhodlo uvalit cla na dovoz ocelářských a některých potravinářských produktů ze Spojených států.

Většině pozornosti se ale těší eskalující obchodní spory mezi dvěma největšími jednotlivými ekonomikami světa, totiž Spojenými státy a Čínou. Prezident USA Trump pohrozil zavedením cel na čínské zboží, jehož dovozy dosahují ročního objemu až 250 miliard USD. Čína v reakci pohrozila energickou odpovědí, na její podobu investoři ale zatím čekají.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688