Eva Jurčíková (Vaše Nároky.cz)
Práce  |  18.06.2018 17:09:34

Jedná se o pracovní úraz, když se zraníte mimo místo výkonu práce?

O úrazu, který se stane mimo místo, které má zaměstnanec uvedeno jako místo výkonu práce, nelze automaticky říci, že se nejedná o úraz pracovní. „Za pracovní úraz například nelze považovat úraz, který se zaměstnanci přihodí na cestě do zaměstnání a zpět. U ostatních případů však bude nutné posuzovat každý případ jednotlivě a zkoumat, zda zaměstnanec plnil pracovní úkoly či vykonával úkony v přímé souvislosti s plněním pracovních úkolů,“ radí právník z Vaše nároky.cz.

Polední pauza

Jestliže se úraz zaměstnanci stane v již zmíněné polední přestávce, avšak mimo pracoviště, například při cestě do restaurace, o pracovní úraz se nejedná. „V tomto případě se o pracovní úraz jednat nebude. Nejedná se totiž o úkon v přímé souvislosti s plněním pracovních úkolů, z této souvislosti je vyňato jak samotné stravování zaměstnance, tak i cesta k stravovacímu zařízení nacházejícím se mimo objekt zaměstnavatele a zpět,“ doplňuje právník Novák. 

Plnění pracovních úkolů mimo kancelář

Rozdílem je však úraz, který se stane sice mimo pracoviště, ale při plnění pracovních úkolů, například při cestě na poštu s firemní korespondencí či při cestě na nákup kancelářských potřeb. „Takovéto úrazy by se považovaly za úrazy pracovní, a to právě z důvodu, že zaměstnanec plní pracovní úkoly,“ říká právník.

Práce z domova

Sporným bodem pak často bývá tzv. homeoffice. Nelze striktně říci, že pokud se uraz stane při práci z domova, nejedná se úraz pracovní. Znovu zde záleží na tom, jak k úrazu došlo. „Pokud vykonávaná činnost, při které si zaměstnanec způsobil úraz, souvisela s výkonem práce, o pracovní úraz se jednat bude. Pokud však zaměstnanec bude pracovat z domu, ale během práce si „odskočí umýt okna“ a při této činnosti spadne, pracovní úraz to nebude,“ objasňuje právník Petr Novák.

Návštěva lékaře

Další nejasnou situací může být úraz způsobený při návštěvě lékaře, která je v pracovní době. „Vyšetření prováděné na příkaz zaměstnavatele, vyšetření v souvislosti s noční práci a ošetření při první pomoci a zároveň cesta na takové vyšetření jsou považovány za úkony v přímé souvislosti s plněním pracovních úkolů. Pokud se úraz zaměstnanci přihodí například při cestě na pracovnělékařskou prohlídku, bude se jednat o úraz pracovní. Za pracovní úrazy však nelze považovat úrazy, které si zaměstnanec přivodí při vyšetření, jejichž potřeba je dána jen zdravotním stavem zaměstnance obecně, například návštěva zubaře,“ vysvětluje právník.

Teambuilding

Často je také diskutován problém, jak postupovat, když se úraz stane na tzv. teambuildingové akci. „Zde především bude záležet, zda byla taková akce organizovaná zaměstnavatelem nebo si teambuilding zařídili zaměstnanci samotní. Dále pak bude nutno zohlednit, zda byla účast zaměstnance na teambuildingu zcela dobrovolná, nebo byla účast povinná. Obecně tak bude platit, že pokud teambuilding pořádá zaměstnavatel a účast zaměstnance na této akci nebude zcela dobrovolná, bude na vzniklý úraz nahlíženo jako na úraz pracovní,“ doplňuje právník z Vaše nároky.cz.


Společnost Vaše nároky.cz

pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na:www.vasenaroky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
Čt 12:48  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)
St   9:52  Priority vlády v personální oblasti se liší od potřeb zaměstnavatelů Předvýběr.CZ (Předvýběr.CZ, s. r. o.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688