Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Makroekonomika  |  18.06.2018 06:58:41

Nejvážnější finanční krize trvala 2 roky, ale přepsala mapu světa k nepoznání

Za nejvážnější finanční krizi je dodnes považována Finanční krize z let 1772-1773. Byť její trávní bylo krátké a geografický dopad omezený, tato událost výrazně změnila ekonomicko-politické uspořádání světa.

Nebudu Vás „nudit“ obecně známými fakty o Finanční krizi z let 1772-1773, jen si připomeňme několik důležitých milníků této krize, které navždy změnily jak fungování centrálních bank, tak mapu světa:

- Bank of England se v roce 1772 stává první centrální bankou, která přebírá roli „věřitele poslední instance“, to když uvolňuje svou monetární politiku a úvěruje i firmy a osoby, které by do té doby neměly na půjčky nárok a zároveň by nezískaly úvěr u komerčních bank

- Bank of England realizuje první velký „bailout“ v historii, to když Východoindické společnosti poskytuje půjčku ve výši 400 000 liber

- Východoindická společnost je první firmou v historii, která splňuje podmínky „too big to fail“. Ekonomický a politický význam této společnosti je natolik velký, že se v její záchraně angažovala i Bank of England a král Jiří III.

Snaha o záchranu silně zadlužené Východoindické společnosti vedly Jiřího III. k tomu, aby této společnosti umožnil přímý prodej čaje na amerických koloniích. Tento krok ještě více rozdmýchal nespokojenost s politikou Velké Británie a vedl krokům, na jejichž konci bylo vyhlášení nezávislosti kolonií a vznik Spojených států Amerických.

Britské kolonie byly jedním z území, která byla zasažena finanční krizí a pozastavení přísunu úvěrů měl velmi negativní dopad na fungování farmářů, kteří si půjčovali na překlenutí doby do prodeje své sklizně. Po finančním kolapsu v roce 1772, věřitelé ve Velké Británii nejenže požadovali okamžité splacení již poskytnutých půjček, ale zároveň prakticky úplně zastavili poskytování půjček nových. A do toho Velká Británie udělila další ránu plantážníkům pěstujících čaj, které do té doby chránilo před zahraniční konkurencí clo a poplatky, které byly odstraněny právě za účelem zachránění Východoindické společnosti.

Samotná krize neměla na britskou či dokonce světovou ekonomiku takový dopad jako to, co přišlo po ní – válka za nezávislost. Bankovní sektor ve Velké Británii i zbytku Evropy se z původního šoku zotavil rychle, ekonomiku podpořila i velmi slušná úroda z roku 1773 a opětovný návrat optimismu.

Pokud porovnáme situaci z let 1772-1773 se současným vývojem v Evropě, najdeme celou řadu paralel nejen na úrovni politiky centrálních bank, ale také na úrovni politické. Rostoucí nespokojenost s „centrálním“ řízením z Bruselu dnes dalo vzniknout úspěchu protestním hnutím ve Velké Británii (zde situace vyústila v Brexit), Itálii, Maďarsku, Polsku, Řecku a koneckonců i v České republice.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688