Houby rostou, zatím bohužel jen někde

TNBiz, 17.6.2018

Houby rostou. Podle odborníků zatím nejvíc v Brdech, Beskydech nebo v Krušných horách. Marně byste je ale hledali ve východních Čechách.

Z lesa ale ani tam s prázdnou rozhodně neodejdete. Jahody prý rostou ve velkém. Přesvědčila se o tom i reportérka TV NOVA Veronika Polášková.

"Vyrážím do lesa nedaleko obce Felbabka ve Středočeském kraji, jahůdek jsem na tomhle malém prostranství našla spoustu. Během chvilky jsem si natrhala plnou hrst. Rostou ale nejen lesní jahody," popsala.

Třeba v Brdech se dá najít spousta jedlých hub. A ani není potřeba hledat nijak dlouho, stačí pár minut. Neplatí to ale všude. Obyvatelé Vysočiny totiž mají smůlu. Po houbách, jako by se zem slehla.

Přesvědčil se o tom i redaktor TV NOVA David Pik. V lese byl i s rodinou asi hodinu, kromě prašivek ale nic nenašli. Podle mykologů je na Jihlavsku na houby zkrátka moc sucho. Ale jahody rostou i tady.

"Na východě Čech je to zatím velká slabota, jedinou šanci bychom měli asi tak v příhraničních oblastech. Houby rostou docela dobře v Beskydech nebo v Podkrušnohoří, jsou to ještě hřiby dubové, ale už začínají pozdní letní hřiby smrkové, kozáky, křemenáče, holubinky, růžovky," vypočítává mykoložka Tereza Tejklová.

Pro to, aby houby rostly, jsou podle ní zapotřebí vytrvalejší deště, aby se voda stačila vsáknout do půdy.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky