Letní dovolená autem: kde tankovat, co vzít s sebou

TNBiz, 17.6.2018
Za necelé dva týdny už začínají letní prázdniny a s nimi i hlavní sezóna dovolených. Do zahraničí tak vyrazí tisíce Čechů. A řada z nich vlastními auty. Právě začátek prázdnin je na silnicích nejkritičtější a řidiči by s tím měli počítat. Čekají je kolony a řada poplatků.

Jen co naposledy zazvoní školní zvonek a děti dostanou vysvědčení, naplno se rozjedou letní prázdniny a dovolené - a zatímco někteří dají přednost rekreaci přes cestovní kanceláře, jiní mají v plánu vyrazit za hranice na vlastní pěst. Pro ty má ministerstvo zahraničí doporučení.

"Abyste se registrovali do našeho systému DROZD, což je systém dobrovolné registrace. Pakliže to uděláte, dojedete do té země, něco se tam stane, tak my máme vaše údaje, můžeme Vás zkontaktovat, zkontaktovat Vaši rodinu, můžeme Vám pomoct," vypočítává mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Aplikace se dá navíc nově instalovat do mobilních telefonů. Ale to samozřejmě není zdaleka všechno.

Tankování

To, kde natankujete, byste si podle odborníků měli pečlivě naplánovat. V některých zemích by se Vám totiž mohly pohonné hmoty prodražit.

"Asi je stále nejlepší v Čechách, to znamená než vyrazíme do Rakouska, tak načerpat plnou nádrž a to samé potom na konci Rakouska, protože pravděpodobně tyto dvě země - Čechy a Rakousko - mají v danou chvíli, pokud budeme mluvit o Slovinsku a Chorvatsku, nejlevnější benzín," vysvětluje Igor Sirota z ÚAMK.

Dálniční známka a doklady

Podcenit byste neměli ani cestovní doklady a nákup dálniční známky. Mlůžete to samozřejmě nechat až na samotnou cestu a lovit na benzínkách, ale jistější je nákup už před dovolenou.

"Když cestujeme po Evropě, doporučuji mít u sebe pas, není to sice předpis, ale pas je vždycky důvěryhodnější než občanský průkaz a zvlášť při jednání s policií," radí mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Správné načasování

Nejvíc lidí se chystá tradičně vyrazit na dovolenou hned první červencový víkend - dva dny státního svátku totiž znamenají méně vyčerpaných dnů dovolené - a tak se dají očekávat kolony.

"Určitě nevyrazit na začátku prázdnin, bude to víkend o kterém začnou prázdniny i na Slovensku, v Polsku, v Rakousku a ve Švýcarsku," doporučuje Sirota.

Povinná výbava

Povinná výbava je bezmála totožná v celé Evropě, to nejzákladnější je výstražný trojúhelník, výstražná vesta, náhradní rezervní kolo.

Reflexní vestu a lékárničku byste měli mít navíc raději vždy po ruce - ideálně ve dveřích auta.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky