Hmyz je jídlo budoucnosti, Čechy zatím neláká, jsou konzervativní

TNBiz, 17.6.2018

Už brzy se v obchodech, ale i v restauracích bude moci nabízet k jídlu hmyz, jehož prodej nedávno povolilo ministerstvo zemědělství. Řada lidí v tom sice vidí potravinu budoucnosti, ale jak jsme si potvrdili, Češi pořád ještě raději dávají přednost tradičnímu, i když mnohem dražšímu masu.

Od poloviny května můžete nakoupit a sníst hmyzu, co hrdlo ráčí a nemusíte čekat na speciální akce šéfkuchařů. Ministerstvo zemědělství umožnilo potraviny z některých druhů uvádět na trh. Kuchaři však smí nabídnout zatím jen pět druhů hmyzu.

"Povolili dva druhy cvrčků - domácího a banánového, jeden druh sarančat, moučné červy a buffalo červy," vyjmenovává propagátor hmyzí kuchyně Petr Ocknecht.

Na gastronomické akci jsme proto zkusili, zda bílkovinami nadupaná superpotravina budoucnosti v podobě hrsti moučných červů předčí klasiku - poctivý hovězí steak.

A protože se na gurmánské akci nikdo nepřihlásil, vzali jsme to do vlastních rukou a šli jsme lidem nabídnout smažené moučné červy a kus pořádného masa.

 

Na zvyšující se poptávku musí reagovat i hmyzí farma v Jaroměřicích nad Rokytnou. Ta dodává na trh hmyz už třináct let. Měsíčně ho vyprodukuje 3,5 tuny. To však nestačí, proto staví novou halu s měsíční kapacitou až 14 tun.

Podle majitele farmy má hmyz budoucnost i z toho důvodu, že spotřeba vody při jeho výrobě je stonásobně nižší než u hovězího dobytka. Zatímco na kilogram hmyzu potřebujete jen litr vody, na kilogram hovězího masa až 150 litrů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky