Jan Lener (BrokerConsulting)
Finanční rady  |  15.06.2018 15:36:41

Mladí lidé investovat chtějí, jen nevědí jak

Jak ukázal průzkum Broker Consulting, tak téměř polovina mladých lidí (48 %) ve věku 20 až 29 letinvestice spojené se zodpovědností, budoucností a finanční jistotou. V porovnání s generací čtyřicátníků (62 %) a šedesátníků (72 %) je to ale stále výrazně méně, než by bylo možné očekávat, protože právě nejmladší generace má v porovnání s předchozími po celý svůj život svobodný přístup nejenom k informacím, ale i k finančním produktům.

Celých 13 procent mladých se také domnívá, že investice se jich netýkají a ještě nějakou dobu týkat nebudou.

„Z výsledků průzkumu je patrné, že mladí lidé o investicích přemýšlejí a převážná většina k nim má zdravý přístup. Každý jedenáctý pak vnímá, že mu mohou přinést finanční nezávislost a svobodu. Vše je ale otázkou správného nastavení investice. Pro dlouhodobé úspěšné investování je třeba se držet několika pravidel, jako jsou dlouhodobost investice, pravidelnost a důraz na diverzifikaci portfolia,“ komentuje výsledky Martin Novák, investiční analytik Broker Consulting, a dodává: „Mladí lidé mezi 20 až 29 lety by neměli otálet a začít si nějakou část svého příjmu odkládat již dnes. Pro tuto věkovou skupinu je typické, že moc nechce řešit situaci, jako je přilepšení k důchodu. Má ale i jiné cíle, k jejichž splnění jim mohou investice pomoci.“

 

Mladá generace se musí na důchod připravit sama, pomůžou jim investice

Celkem překvapivě z průzkumu také vyplynulo, že 18 procent dvacátníků se obává ztráty hodnoty vložené do investice. Přitom právě mladá generace má oproti ostatním věkovým skupinám jednu velikou výhodu.  

„Současní dvacátníci by se vzhledem k nepříznivému demografickému vývoji a absenci důchodové reformy měli aktivně zajímat o zajištění se na důchodová léta. Čím dříve začnou, tím méně je to bude finančně bolet,“ radí Martin Novák a pokračuje: „Čas je jejich hlavní devizou, odložené prostředky mohou nechat pracovat po deset, dvacet, ale i třicet či více let. Na stejnou tak zvaně cílovou částku se tedy mohou dostat při výrazně nižší měsíční investici než starší lidé.“

Prognóza pro mladou generaci počítá se zvyšujícím se průměrným věkem dožití (aktuálně muži 76,2 let a ženy 82,1 let) a zároveň se snižujícím se počtem ekonomicky aktivních občanů. Právě ekonomicky aktivní odvádějí v podobě daní finance do průběžného důchodového systému, z něhož se penze vyplácejí. Za zhruba 25 až 35 let půjdou do důchodu velmi silné ročníky tak zvaných Husákových dětí, kteří dnes systém drží nad vodou. Sečteno, podtrženo, je možné (či pravděpodobné), že státní důchody budou v budoucnosti spíše klesat, nebo stagnovat a věk odchodu do důchodu se bude naopak zvyšovat. Aby si lidé právě v důchodovém věku udrželi svoji současnou životní úroveň, měli by se o tuto problematiku zajímat již dnes.  

Kolik musím investovat, abych měl v 65 letech 1 000 000 korun?

Začnu jako

Měsíční pravidelná investice

20letý

                              329

30letý

                              653

40letý

                           1 375

50letý

                           3 347

60letý

                         15 111

(V tabulce je počítáno pro věkové kategorie 20- až 50letý s průměrným měsíčním zhodnocením 6,5 procenta po celou dobu investice, v případě kategorie 60letých je průměrné zhodnocení 4 procenta po celou dobu investice.)

Průzkum byl realizován v březnu 2018, N=1575 ve věku 20 až 29 let, 40 až 49 let a 60 až 69 let. Průzkum realizovala společnost Broker Consulting přes aplikaci Instant Research společnosti Ipsos.

 

Jan Lener

Jan Lener

Ředitel komunikace Broker Consulting. Do Broker Consulting přišel téměř přesně před deseti lety do oddělní komunikace a PR. Od roku 2013 se věnoval také Projektu Reality v Broker Consulting. Ve finančně-poradenskému byznysu působí již od roku 2003, první zkušenosti sbíral jako poradce. V případě, že vás zaujal koncept OK POINT, o němž Jan Lener píše, kontaktujte pro více informací Lenku Slepičkovou na mailu lenka.slepickova@bcas.cz, nebo na telefonu +420 731 537 402.

Broker Consulting

Broker Consulting je jednou z největších poradenských společností na českém a slovenském trhu v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala důvěru více než 600 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Služby společnosti Broker Consulting poskytuje přibližně 1500 finančních konzultantů ve více než 100 klientských centrech a kancelářích. Společnost přinesla na český a slovenský trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Broker Consulting rovněž ve spolupráci s mBank vytváří síť franšízových poboček pod názvem OK POINT, kterých je aktuálně otevřeno 33. Více na www.bcas.cz a na www.okpointy.cz. Navštivte také náš Facebook a LinkedIN Broker Consulting a Facebook a LinkedIn OK POINTů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688