Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.06.2018 14:34:53, aktualizováno 15:28:34

Jan Bureš: Konec QE versus záporné sazby… kope si ECB japonskou past?

ECB dnes oznámila revoluční krok. Pokud všechno půjde tak, jak předpokládá, projekt QE (dolévání likvidity na trh) skončí na konci roku 2018. Od konce srpna do prosince bude postupně omezován z dnešních 30 na 15 miliard eur za měsíc a pak jednoduše skončí.

Jako by se však ECB tohoto významného kroku zalekla a veškeré další momenty dnešního rozhodnutí nesou výraznou holubičí stopu. Nejen všeobecně očekávané rozhodnutí dál reinvestovat jistiny splatných dluhopisů v bilanci. Především jde o závazek držet všechny současné sazby beze změny (včetně klíčové záporné depozitní sazby) alespoň do léta 2019.

Takto silný nový závazek je bezesporu největším překvapením dnešního rozhodnutí. My sami jsme počítali s koncem politiky záporných sazeb spíše dříve. Eurové krátké i delší sazby na to logicky reagovaly poklesem. A jinou možnost než pád nemělo bezprostředně ani euro. Je třeba si uvědomit, že americký Fed na druhém břehu Atlantiku v tuto chvíli již poměrně agresivně utahuje měnové kohouty a bude v tom dál pokračovat. V roce 2019 se pak můžeme dostat do dříve těžko myslitelné situace. Fed bude na vrcholu cyklu se sazbami poblíž 3%, zatímco ECB se stále bude připravovat na návrat úrokových sazeb nad nulu. Na tiskové konferenci Mario Draghi sám přiznal, že dnešní rozhodnutí je jistým kompromisem mezi jestřáby a holubicemi v bankovní radě. Jestřábi tedy v tuto chvíli jednoduše nedokázali prosadit více.

Éra silnějšího eura se tak svým způsobem opět odkládá. Jeho zisky v roce 2019 ale ve finále mohou být o to výraznější. Dalším výrazným nárůstem rozpětí mezi eurovými a dolarovými sazbami si ECB tak trochu kope “japonskou past”. V horších časech bude mít Fed daleko více prostoru uvolnit měnové kohouty a oslabit dolar….a euro pak může začít prudce posilovat ve chvíli, kdy se to ECB a celé eurozóně bude hodit nejméně.

Dnešní (více holubičí) rozhodnutí ECB je možná také lehce příznivou zprávou pro rozvíjející se trhy včetně střední Evropy a nakonec i české koruny. Nebude mít ale asi dlouhého trvání. Rozvíjející se trhy jsou více citlivé na růst dolarových sazeb a konec QE v eurozóně pro ně sám o sobě také není příznivou zprávou.

Z pohledu ČNB dnešní rozhodnutí ECB otevírá i neotevírá prostor pro další růst sazeb. Očekáváme nadále růst českých sazeb již na červnovém zasedání centrální banky. Výraznější zrychlení růstu sazeb oproti prognóze ale vzhledem k plánované stabilitě záporných sazeb ECB očekávat nelze...

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688