TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  14.06.2018 08:12:47

Ceny pohonných hmot v Evropě: Tady tankujte cestou na prázdniny

S příchodem turistické sezóny nemohli řidiči v Chorvatsku získat lepší zprávy. Ceny pohonných hmot, které poklesly již podruhé za sebou, budou klesat i nadále. Ačkoliv snížení cen není nijak výrazné, řidiči ho vítají s nadšením. Podívejte se, kolik stojí pohonné hmoty v evropských zemích.

Podle chorvatského ministerstva hospodářství, v porovnání s minulým úterkem, klesla průměrná cena paliva o 13 lipa (0,46 ) a v současnosti činí okolo 10,45 kun (36,6 ) za litr. 50litrová nádrž benzinu Eurosuper 95 tak vyjde řidiče levněji o 6,5 kun (22,8 ).

U jednotlivých čerpacích stanic se však ceny za litr benzinu Eurosuper 95 podstatně liší. Čerpací stanice INA prodává litr tohoto benzinu za 10,28 kun (35,9 ), Lukoil za 10,29 kun (36 ) a u čerpací stanice Tifon cena sahá až k 10,36 kunám (36,3 ) za litr.

Cena motorové nafty, která ještě před dvěma týdny překračovala limit 10 kun (35 ), nyní poklesla. Průměrná cena nafty klesla z 10,02 (35,1 ) na 9,93 kun (34,8 ) . Řidiči s průměrnou padesátilitrovou nádrží nyní za naftu ušetří přibližně 4,5 kun (15,8 ).

Kvůli ceně pohonných hmot byla iniciativou “Stop Fluel Price“ vyhlášena protestní akce, která se má konat v pátek 17. v Chorvatsku. Podobné protesty se již konají po celém Srbsku a Bosně a Hercegovině. Protestní organizace požadují snížení pohonných hmot pod 9 kun (31,5 ) za litr. Stát se i nadále snaží o snížení spotřební daně a dalších daní, které tvoří více než polovinu ceny paliva.

Oproti České republice jsou však ceny benzinu a nafty v Chorvatsku podstatně vyšší. "V Chorvatsku si za litr nafty připlatíte oproti Česku skoro 3 koruny a za litr Naturalu 95 dokonce 3,60 ," upozorňuje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která poskytuje firemní tankovací karty a sleduje vývoj cen pohonných hmot v EU.

Za srovnatelné ceny jako v ČR lze natankovat například v Rakousku nebo Maďarsku. Nejlevnější pohonné hmoty má v celé EU dlouhodobě Bulharsko.

Nejnovější údaje Evropské komise z počátku června ukazují, že litr benzinu stojí v ČR průměrně 33,17 /l a nafta 32,44 /l. Ceny pohonných hmot v posledních měsících reagovaly na zdražování ropy na světových trzích. Její cena za poslední rok vzrostla podle Viktora Zeisela, ekonoma Komerční banky, zhruba o 60 %.

I přes znatelné zdražení v posledních měsících patří Česko v rámci EU do první třetiny nejlevnějších zemí. Absolutně nejlevnější je Bulharsko, kde stojí litr nafty stejně jako litr benzinu. Nafta je zde ve srovnání s ČR levnější o 3 a 50 haléřů a litr benzinu skoro o 4,30 .

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
St 16:05  Silný nárůst zásob ropy (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688