Vlada.cz (Vláda)
Makroekonomika  |  13.06.2018 21:31:08

Tripartita projednala růst minimální mzdy

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se ve středu 13. června 2018 sešli na 143. jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR. Jednalo se o čtvrté zasedání tripartity během vlády Andreje Babiše. Mezi hlavní řešená témata patřila minimální mzda, aktuální připravenost velkých dopravních staveb s cenou nad 300 mil. nebo Finanční rámec společné zemědělské politiky po roce 2020. Tripartita se věnovala také aktuální situaci v kultuře a Ministerstvo obchodu a průmyslu informovalo sociální partnery o vývoji u programu OP PIK.

Návrh zvýšení minimální mzdy

Cílem vlády je, aby minimální mzda dlouhodobě činila přibližně 40 % průměrné hrubé mzdy. Plánuje také zavedení automatického valorizačního mechanismu minimální mzdy. Současná výše minimální mzdy je 12 200 . V příštím roce by se podle plánu kabinetu měla zvednout na 13 000 nebo 13 200 . To představuje navýšení o 800 až 1 000 měsíčně. Podle posledních údajů bylo v roce 2017 odměňováno minimální mzdou zhruba 150 tisíc zaměstnanců.

Zaměstnavatelé navrhují zvýšení minimální mzdy o 800 korun, Českomoravská konfederace odborových svazů navrhuje 1500 korun, naše představa je 1000 korun, takže o tom budeme nadále jednat. Také jsme diskutovali o určitém vzorci na výpočet minimální mzdy vůči průměrné mzdě. Jsou na to rozdílné názory, takže budeme v těchto rozhovorech pokračovat,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Přehled investorské přípravy staveb s cenou nad 300 milionů korun

Ministerstvo dopravy informovalo sociální partnery, že ze strany Ministerstva životního prostředí jsou vydána závazná stanoviska ke všem prioritním dopravním záměrům a rovněž jsou u všech zahájena zadávací řízení. V tomto roce bude zprovozněno 42,9 km nových silnic a dálnic a dále je v realizaci 79,2 km novostaveb dálnic, 28,4 km modernizované D1 a 49,5 km novostaveb silnic I. třídy. Ve zbytku roku 2018 se předpokládá zahájení 45,4 km nových dálnic, 7,6 km modernizované D1 a 13,2 km silnic I. třídy. V případě staveb SŽDC se vybavují tratě moderními systémy sdělovací a zabezpečovací techniky.

Situace v oblasti kultury

"Česká republika - kulturní země" byl materiál Ministerstva kultury. Ministerstvo chce dosáhnout toho, aby nedocházelo k odlivu vysoce kvalifikovaných zaměstnanců, a také chce do resortu přilákat více mladých lidí, jelikož se střetává s rostoucím věkovým průměrem pracovníků v odvětví. Ministerstvo kultury požaduje navýšení rozpočtu o 1,032 mld. a nárůst tarifů o 10 % a nad rámec toho také 500 každému zaměstnanci měsíčně.

Finanční rámec společné zemědělské politiky EU po roce 2020

Vláda podporuje, aby společná zemědělská politika byla i nadále jednou z hlavních politik financovaných z rozpočtu EU. Aktuálně probíhá detailní analýza návrhu Víceletého finančního rámce. Vláda předběžně nepovažuje současný stav za dostatečně vyvážený. V oblasti Společné rybářské politiky vítá zachování vlastního fondu, ale například se staví proti poklesu prostředků alokovaných na vinařské programy.

Další plenární schůze se uskuteční 9. července 2018.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688