Otrávit se můžete i jedlými houbami: tohle s nimi nedělejte

TNBiz, 11.6.2018

I přes dlouhotrvající sucho nosí houbaři z lesa krásné úlovky. Jenže i v případě, že dobře rozpoznáte jedlé houby a sbíráte jen ty, se můžete přiotrávit. Jak je to možné?

Každoročně se houbami otráví desítky lidí. A není to jen kvůli tomu, že by nepoznali jedovatou houbu od té jedlé. Při sbírání a zpracovávání těchto plodů musíte totiž dodržovat několik pravidel, abyste se nepřiotrávili. Píše o tom portál cas.sk.

Zapaření

Houby nikdy nesbírejte do igelitové tašky nebo pytlíku. Zvolte raději papírovou nebo látkovou tašku, případně klasický proutěný košík. Bílkoviny, které houby obsahují, se totiž při zapaření mohou zkazit a způsobit zdravotní potíže.

Nesprávné zpracování

Houby byste měli dostatečně tepelně zpracovat. Některé z nich potřebují podusit delší dobu, aby byly vůbec jedlé. Patří sem například hřib kovář nebo hřib siný, který je ale vzácný.

Mražení za syrova

Zamrazit houby na později samozřejmě můžete, ale jen ty tepelně opracované. Houby se nezmrazí hned, jakmile za nimi zavřete dvířka od mrazáku. A to je hlavní problém - obsahují totiž enzymy, které je rozkládají, a ty začnou pracovat.

Během rozkladu se pak uvolňují nebezpečné mykotoxiny, které u lidí způsobují otravu. Enzymy přestávají pracovat až při minus dvaceti stupních. Než houby této teploty dosáhnou, chvíli to trvá. Proto houby raději vždy alespoň krátce poduste.

 

Přestože to dříve bylo zapovězeno, většina současných mykologů se shoduje, že alkohol po houbách klidně pít můžete. Samozřejmě v přiměřeném množství. Existují ale druhy, na které byste alkohol pít neměli - třeba hřib koloděj nebo hnojník inkoustový.

Těžké kovy

Houby jsou známy tím, že v sobě koncentrují těžké kovy. Vznikla tak pověra, že jsou pro lidský organismus nebezpečné. To tak docela pravda není, neobsahují totiž rizikové množství těchto látek. Museli byste tak spořádat obrovskou spoustu hub.

I přesto byste měli přemýšlet, kde houby sbíráte. Pokud víte, že se v půdě nachází větší množství kovů, jděte raději do jiného lesa. Stejně tak byste neměli houbařit v okolí skládek, hald, chemiček nebo silnic.

 

Jak poznat otravu a co dělat

Pokud poté, co sníte houby, pocítíte jakoukoliv nevolnost, měli byste vyhledat lékařskou pomoc. Otrava se může projevit zvracením, průjmem, nadměrným sliněním a pocením, v krajním případě i poruchami vidění. Příznaky mohou přijít až druhý den.

 

Lékaři byste vy nebo člověk, který do nemocnice pojede s vámi, měli být schopni říct, jaké houby jste snědli. Úplně nejlepší je přinést zbytek pokrmu. Na rozdíl od přesvědčení nepijte při otravě mléko, raději zvolte obyčejnou vodu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky